Avondprogramma
We gaan open en vrij in ontmoeting en uitwisseling met anderen in al hun diversiteit. We willen de Kerk in Vlaanderen van onderuit mee helpen vernieuwen naar komende generaties. (uit: Visietekst Filosofenfontein) |
Vorming is – naast gebed, verkondiging en gemeenschap – de vierde pijler binnen de dominicaanse traditie. Deze pijlers zijn intens verweven met elkaar. Zo vindt zinvolle verkondiging slechts zijn basis in grondige vorming en kan ze enkel levenskrachtig zijn als ze zich laat inspireren door gebed. Vorming is dus op zijn beurt schatplichtig aan de drie andere pijlers. Het aspect gemeenschap bijvoorbeeld is er heel nauw mee verbonden. Individuele lectuur en reflectie leggen het fundament voor een persoonlijke zoektocht, ze worden verbreed en verdiept door uitwisseling en dialoog. Die wisselwerking wil ons sterker maken om geloof op een hedendaagse manier te kunnen “denken” en beleven met aandacht voor de vele vragen die volwassenen zich daarbij stellen. Uiteindelijk vormt vorming een onmisbare bijdrage tot een intenser geloofsleven in eenheid met de totale persoon en in verbondenheid met al wat bestaat.
Filosofenfontein biedt binnen haar vormingsaanbod meerdere pistes aan rond spiritualiteit en levensbeschouwing. Het avondprogramma, het leerhuis en agora’s zijn de gemeenschappelijke paden tot informatie en gesprek. Een aanbod van boekbesprekingen en concrete teksten stimuleert individuele studie.
Het avondprogramma biedt een breed spectrum aan thema’s aan. Gastsprekers geven een inkijk in een bepaald domein van de samenleving zoals ecologie, geestelijke gezondheid, muziekbeleving, vragen rond (on)geloof, aspecten van het economisch-sociaal systeem, kennismaking met mystiek, introductie in een filosoof, poëzie,… De inleiding door de gastspreker wil de aanwezigen aanzetten tot vraagstelling en tot gedachtenwisseling.
Het gamma van heel uiteenlopende domeinen wordt bewust heel breed aangeboden. We zijn ervan overtuigd dat elk levensdomein een toegangspoort kan zijn tot spiritualiteit die verankerd is met het dagelijks leven en de aanzet kan zijn tot geloofsverdieping.
De avonden staan open voor alle geïnteresseerden. Inschrijving is gewenst maar niet verplicht. Ze gaan door in Filosofenfontein, Waversebaan 352 te 3001 Heverlee.
Het avondprogramma van 2024-2025 omvat een viertal lezingen. Het avondprogramma van vorige jaren blijft beschikbaar in het archief.
Contactpersonen: Marcel Braekers of Jan Degraeuwe
In het leerhuis maken we diepgaand kennis met de grondteksten van ons geloof. We doen dit omdat geloof het verstand niet uitschakelt of overbodig maakt maar net kan ingezet worden om te leren waar het in geloven op aankomt.
Elk werkjaar focussen we op een bepaald Bijbelonderdeel uit het Eerste of uit het Tweede Testament. Een expert leidt ons binnen in een bepaald Bijbelboek (via toelichting over de ontstaansgeschiedenis, de context in het geheel van de Bijbel …). In dit vormingsaanbod is onderlinge uitwisseling een essentieel onderdeel. We willen immers openstaan voor kennis maar evenzeer samen zoeken naar wat een bijbelfragment ons vandaag te zeggen heeft en hoe het in ons leven van betekenis kan zijn.
Het is een optie om in de toekomst ook teksten van mystici, kerkvaders, … of een encycliek als basistekst te kiezen.
In afspraak met de expert en de deelnemers leggen we op voorhand vast hoeveel sessies van 2,5 uur we organiseren, verspreid over een aantal zaterdagvoormiddagen.
Het leerhuisprogramma van 2024-2025 focust op het evangelie volgens Lucas en op Paulus in de Handelingen van de Apostelen. Het leerhuisprogramma van vorige jaren blijft beschikbaar in het archief.
Contact: Jef Schoenaerts - Jan Degraeuwe - Hendrik Van Moorter: lekendominicanen
Wie een boeiend boek heeft gelezen binnen de wereld van spiritualiteit en levensbeschouwing en dat wil aanbevelen kan een recensie aanbieden bij de webmaster met de vraag om het op te nemen in deze rubriek.
Ook commentaren zijn welkom op de beschikbare recensies.
Ben je getroffen door een leerrijk artikel of las je een tekst die je zo boeiend vindt dat je hem in de kijker wil zetten, dan kan je je suggestie indienen bij de webmaster.
©2005-2024 Filosofenfontein
Ondernemingsnummer: 0775.603.387
Bankgegevens:"FIFO Heverlee"
KBC: BE11 7340 3906 5848
Door je camera op deze code te houden krijg je het adres van deze website op je smartphone of tablet. Dan kan je de hele website bekijken.