ACTIVITEITENverslag FIFO vzw 1 juli 2023-30 juni 2024
ACTIVITEITENverslag FIFO vzw 1 juli 2023-30 juni 2024
VOORTZETTING bestaande WERKING van de KAPELgemeenschap Filosofenfontein. Hoe?
VORMING blijft een prioritair thema met volgende activiteiten:
- Avondprogramma werd voortgezet met 4 live activiteiten (zie FIFO website voor volledig programma 2023-2024) in de zaal van FF: 10 oktober Hans Ausloos over “Geweld, God en Bijbel”; 7 november Dominique Lambert over “Georges Lemaître, priester en astrofysicus”; 23 januari Luc De Saeger over de Galatenbrief van Paulus; en op 5 maart een poëzieavond met Bart Philipsen over Hölderlin. Ondanks de goeie kwaliteit van de sprekers bleef de opkomst matig. Slaat de klassieke formule nog aan?
- Op 2 december co-organiseerde FF met SPES-forum hun “Heldere bronnen symposium” rond “Thich Nhat Hanh, Leven in aandacht” in WZC van de Zusters Annunciaten in Heverlee (100tal deelnemers).
- Het Leerhuis over het Marcusevangelie had plaats in de Kristoffelzaal van de Sint-Antoniusparochie op drie zaterdagvoormiddagen 27 januari, 24 februari en 30 maart. Er was een goeie opkomst met veel externen (meer dan 20 mensen). De gastspreker was Luc Devisscher. Naast de voordrachten was er ook ruimte voor uitwisseling en dialoog met en door de deelnemers.
VOORTZETTING BESTAANDE ACTIVITEITEN (Space for Grace-projecten, zie verder)
- Wereldgroep: sinds de zomer 2022 groepeert deze groep alle maatschappij-betrokken activiteiten van FIFO met de buitenwereld. De groep telt momenteel een 13 leden en legt de link tussen geloof en maatschappelijk engagement, en omgekeerd. Het programma van de Wereldgroep voor het werkjaar 2023-24 was helemaal gewijd aan klimaatrechtvaardigheid en omvatte onder meer 2 themavieringen rond klimaatrechtvaardigheid op 2 juli (met aperitif mondial) en ecospiritualiteit op 6 augustus, het Fonteinfeest op 2 september in het teken van de klimaattransitie met een boomritueel, deelname aan een actie van Klimaatzaak op 10 september, een inspiratienamiddag rond dit thema in samenwerking met SPES op 23 september (opening Voedselbos naast het H Hart instituut en vertoning en paneldebat van de film “The Letter”), een actualiteitscafé in het Wereldcafé rond Voedsel en klimaatrechtvaardigheid op 6 november, deelname aan de klimaatmars op 3 december in Brussel, voorstelling film “The Letter” en panelgesprek op 5 december in samenwerking met UP en verder in 2024 deelname aan de biodiversiteitshappening van de Leuvense natuur- en biodiversiteitsraad op 22 mei in Campus Corso (120 deelnemers) en voorbereiding van een tweedaagse rond klimaatrechtvaardigheid in het najaar met 4 andere organisaties. Twee leden volgden bij Klimaatcontact een vormingsreeks (6 sessies) in het voeren van klimaatgesprekken. Voor een volledig overzicht, klik hier.
Een grote Amnesty-schrijfactie met meer dan 25 deelnemers vond plaats op FF op 7 januari 2024. Verdere schrijfacties werden online verder gezet met oproep in de e-Bubbels. Leden van de wereldgroep namen ook deel aan de vredesacties van Pax Christi. - Wachters & Dragers: het onderhouden van contacten (via kaartjes, bezoek, afgifte e-Bubbels) met leden die niet meer naar FF kunnen komen, wordt voortgezet.
- Fonteinfeest. Het jaarlijks feest van de gemeenschap ging door op 2 september 2023 met de klemtoon op klimaatrechtvaardigheid. Er was een klimaatwandeling in Heverlee-bos met aansluitend een boomritueel in de tuin van FF, een buffet met veel vegetarische schotels, gevolgd door een ludieke quiz met enkele klimaatdoordenkertjes.
- E-Bubbels: elektronische nieuwsbrief voor interactieve communicatie tussen de leden, verschijnt tweemaandelijks sinds oktober 2021. In de periode 1 juli 2023-30 juni 2024 verschenen er 6 nummers (zie FIFO website).
- Op 9 december 2022 werd een oproep gelanceerd voorde organisatie van een pendeldienst naar de wekelijkse zondagsviering voor minder mobiele personen. Tot nu toe is hiertoe nog geen nood. Griet Perquy coördineert deze activiteit.
- De werkgroep Toekomst van FF, opgericht na de denkdag van april 2022, zette haar activiteiten voort. De paters dominicanen Leuven lieten weten dat het domein een andere bestemming zal krijgen met concrete plannen tegen 2026. Onze gemeenschap moet onherroepelijk op zoek naar een nieuwe locatie. Tegelijkertijd kregen we de boodschap zeer welkom te zijn in de Ravenstraat. Een verdere bespreking met de paters dominicanen Leuven leidde tot een eerste voorstel van overeenkomst. Ook de parochie van Sint-Antonius is bereid onze gemeenschap onderdak te bieden. Innovatiecoach Sofie Verscheure werd aangetrokken om deze verhuis voor te bereiden. In twee voorbereidende sessies op 29 januari en 23 februari werd een krachtige visietekst voorbereid die de identiteit van onze gemeenschap samenvat in een vijftal zinnen. Deze visietekst werd voorgesteld en bekrachtigd op de perspectiefdag van 16 maart in Het Heilig Hartinstituut Heverlee. Daarop werden patroondoorbrekende perspectieven op de toekomst van FF voorbereid met coach Sofie Verscheure. Er waren 32 aanwezigen. 21 nieuwe ideeën werden voorgesteld. Die ideeën werden verder uitgewerkt in de werkgroep. Daartoe werd een bevraging uitgestuurd om te polsen naar ervaring, expertise en inzet van de leden van FF en hun samenwerking met andere organisaties.
VOORTZETTING LITURGIE. Hoe?
ZONDAGSLITURGIE
- LIVE vieringen in de kapel: 16 voorgangers verzorgen samen met dominicaan Marcel Braekers de vieringen.
- Werkgroep Liturgie betrekt actief de voorgangers in eigentijds vieren en verdere vorming. Dit jaar werden verschillende hoofdstukken uit het boek van Tomas Halik ‘’De namiddag van het christendom” besproken, alsook de geloofsbelijdenis en het belang van rituelen en symbolen. Sommige leden schreven zich in voor een training voor rituelenbegeleider bij Yot Brugge op 24 en 25 oktober 2024.
ALTERNATIEVE LITURGIE
- De ZOOM-vieringen in COVID-tijd waren een succes met wekelijks 50-70 deelnemers en werden niet meer georganiseerd omdat fysisch samenkomen steeds mogelijk was. Het materiaal werd gearchiveerd.
- Huis-, Tuin- en Wandelkerken: zie verder bij bespreking van het Space for Grace-project.
NIEUWE INITIATIEVEN. Welke?
- De wereldgroep organiseert een tweedaagse rond klimaatrechtvaardigheid in het najaar met 4 andere organisaties ’t Lampeke, Maakbaar Leuven, SAAMo en Minder is meer. Op zaterdag 12 oktober 9.30-12.30 uur organiseert zij een fietsrally langs 4 Leuvense klimaatprojecten. Op zaterdag 9 november 2024 organiseert zij een ontmoetings- en inspiratienamiddag Leuven Klimaatrechtvaardig in Campus Corso 13.30-19 uur met een documentaire, 8 thematafels en een panelgesprek.
- De werkgroep Toekomst van FF zal tijdens het kerkberaad van 10 november de mogelijke locaties voor onze gemeenschap toelichten en vragen beantwoorden. De ideeën voorgesteld op de perspectiefdag van 16 maart en andere activiteiten, nieuw en oud, worden volgend werkjaar verder uitgewerkt binnen de werkgroepen. Zij moeten voldoende matchen met de visietekst en verder uitgewerkt worden via de vragen: Wat? Wie? Hoe?
- Uit de resultaten van de bevraging (26 reacties) blijkt dat 14 leden van FF genoeg ervaring en expertise hebben rond kunst en spiritualiteit (koor, poëzie, film, dans, etc.) en zich ook daarvoor verder willen inzetten binnen FF. Daarom wordt een nieuwe werkgroep Kunst en Spiritualiteit opgestart met als doel een aantal activiteiten te organiseren, bij voorkeur in samenwerking met andere organisaties. Contacten daarvoor worden gelegd met Jonas Danckers, CCV-vormingswerker (vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen) en aangesteld voor coördinatie van Kunst en Cultuur in de pastorale regio Leuven.
AFSLUITING Space for Grace-Project “ Filosofenfontein Heverlee op nieuwe wegen”
Ons project werd definitief afgesloten op 30 juni 2024. Dit werkjaar hebben we ervoor gezorgd om onze Space for Grace-projecten te verankeren in onze bestaande werkgroepen en hebben we Sofie Verscheure, innovatiecoach bij Space for Grace, gevraagd om onze gemeenschap zo goed mogelijk voor te bereiden op haar verhuis naar een nieuwe locatie.
Op 15-17 september 2023 nam Sabine Van Huffel als vertegenwoordiger van het Space for Grace-project FF deel aan het Dennoch congres in Hannover, Duitsland, waar een grote bijeenkomst van alle Space for Grace-projecten uit Duitsland, Nederland en Vlaanderen plaatsvond met ongeveer 500 deelnemers. Een verslag daarvan verscheen in de e-Bubbels van 9 oktober 2023.
Sabine Van Huffel neemt ook deel aan de opleiding Space for Grace innovatie en procesbegeleiding olv Sofie Verscheure en Mips Meyntjens met als doel de gemeenschap verder procesmatig te kunnen begeleiden bij de verhuis. Vier sessies zijn gepland op 30 mei, 21 juni, 20 september en 18 oktober 2024 in Leuven. Er zijn 15 deelnemers.
Intussen werkten we onze 6 activiteiten verder uit als volgt:
- Filosofenfontein als agora nodigt uit om verdiepend te reflecteren over onze vieringen, avondlezingen… De website biedt aan ieder de mogelijkheid om online een stelling te poneren waarop commentaar kan gegeven worden. Tien stellingen, onder meer rond de Palestijnse kwestie, de synode van Rome met journalist Erik De Smet als gastspreker op 10 januari, het synodaal proces, het celibaat, de vrouw in de kerk, etc. werden dit werkjaar gepost en gecommentarieerd waarvan sommigen meer dan 1000 kliks kregen.
- Huis-, Tuin- en Wandelkerken (HTW-kerken):
- De HUISKERK werd dit werkjaar nog twee maal georganiseerd: op 19 september rond 'Rust vinden' en op 27 november met terugblik en interne evaluatie. Op basis daarvan werd het initiatief voorlopig stopgezet.
- WANDELKERK: occasioneel georganiseerd. Op 19 augustus 2024 zomerse wandeling in Heverlee bos met als thema diversiteit in de natuur met enkele themavragen voor de gedachtenwisseling tijdens de wandeling.
- Onze actualiteitscafés in het Leuvens Wereldcafé werden gepland in het teken van het jaarthema klimaatrechtvaardigheid en werden georganiseerd door de wereldgroep.
- In onze reeks spiritualiteit via kunst- en cultuurbeleving organiseerden we een tweede concert Cellosuites van J.S. Bach met Johan Van Hulle op 22 oktober. Op 17 december organiseerden we in de kapel een liednamiddag met liederen van Huub Oosterhuis in samenwerking met het koor van UP en A. Oomen, met een 100tal deelnemers.
- Zoals vorig jaar reeds gemeld, hebben we onze plannen voor streaming opgeborgen.
- Onze nieuwe website werd gelanceerd in augustus 2022, dankzij de grote vrijwillige inzet van Rik Nuytten. De website is zeer onderhoudsvriendelijk, en wordt bijna dagelijks aangepast. Wekelijks krijgt de website meer dan 100 bezoeken. De trekkers van activiteiten werken de website wekelijks bij met de nieuwe vieringen, aanvullingen in de kalender, fotomateriaal … We zijn ook bereikbaar op facebook en via de QR-code.