Voor de meest recente zondagsvieringen Klik hier

vzw Kapelgemeenschap Filosofenfontein

Organisatie Stock Photos, Royalty Free Organisatie Images | Depositphotos

Om het gemeenschapsleven een (financieel en juridisch) veilige structuur te geven, en de relatie met de Dominicanen van Leuven en de ruimere omgeving verder vorm te geven is een vzw opgericht onder de naam ‘Kapelgemeenschap van Filosofenfontein’ (afgekort FIFO). Die vzw laat toe om de financiële en andere verantwoordelijkheden voor Filosofenfontein op een transparante manier te delen, en de gemeenschap een identiteit te geven, inclusief erkenning als entiteit door publieke instanties.

De verantwoordelijkheden zijn als volgt verdeeld:

  • De spirituele leiding, alsook de verantwoordelijkheid voor het beheer van het domein en de gebouwen ligt bij de paters Dominicanen, vertegenwoordigd door Pater Marcel Braekers.
  • De verantwoordelijkheid voor de dagelijkse werking van de gemeenschap en de werkingskosten van de kapel ligt bij de vzw.

Het Bestuursorgaan van de vzw omvat alle leden van de Kerngroep (om de drie jaar verkozen) en de werkgroep Financiën. De Algemene Vergadering van FIFO valt qua doelstellingen, samenstelling en agenda samen met het jaarlijkse Kerkberaad. Elke persoon die op één of andere manier actief deelneemt aan activiteiten van Filosofenfontein kan zich kandidaat stellen om lid te worden van de AV / het Kerkberaad. Naast de (publieke) statuten kunnen alle leden van de AV voor verdere afspraken over de interne werking terecht in het Vademecum. Andere bezoekers van Filosofenfontein kunnen zich kenbaar maken en vragen om gewoon geïnformeerd te blijven over de activiteiten. Deze mensen worden als ‘toegetreden leden’ van de gemeenschap beschouwd. De vzw houdt een bestand van ‘toegetreden leden’ en ‘gewone leden’ bij. 
Organisatie bedrijfsconcept ⬇ Stockfoto, rechtenvrije foto door © rbhavana  #18662443

Ondernemingsnummer: 0775.603.387
Bankgegevens: "FIFO Heverlee"; BE11 7340 3906 5848
 

Statuten VZW FIFO
Algemene voorwaarden voor aankopen van diensten via de kalender op het web

Interne documenten FIFO VZW

Werkjaar 2023 -2024

ACTIVITEITENverslag FIFO vzw 1 juli 2023-30 juni 2024 

Presentatie kerkberaad en Algemene Vergadering Filosofenfontein 10 november 2024 (Alleen voor de leden van FIFO Vzw)

Rekeningen FIFO 2023 2024 (Alleen voor de leden van FIFO Vzw)
budget FIFO 2024 2025 (Alleen voor de leden van FIFO Vzw)

Werkjaar 2022 -2023

Presentatie Kerkberaad 2023 15 October 2023 (Alleen voor de leden van FIFO Vzw)

Verslag Kerkberaad en Algemene Vergadering FIFO VZW (23/10/18) (Alleen voor de leden van FIFO Vzw)

Activiteitenverslag werkjaar 2022-2023 (1 juli 2022-30 juni 2023) (Alleen voor de leden van FIFO Vzw)

Rekeningen FIFO VZW Algemene Vergadering 2022 (Enkel voor leden van de VZW)

Werkjaar 2021 -2022 (9 maanden)

Activiteitenverslag Werkjaar 2021- 2022 (1 oktober 2021-30 juni 2022) (Alleen voor de leden van FIFO Vzw)

Presentatie Kerkberaad Filosofenfontein 9 okt 2022 (Alleen voor de leden van FIFO Vzw)

Rekeningen FIFO VZW 21-22 (Alleen voor de leden van FIFO Vzw)
Budget FiFo werkjaar 21-22 (enkel voor leden van FIFO vzw)

Werkjaar 2020 -2021 en eerder (15 maanden)

Presentatie kerkberaad Filosofenfontein 2021 (Alleen voor de leden van FIFO Vzw)

Rekeningen FIFO 2020-2021  (Alleen voor de leden van FIFO Vzw)
Budget FiFo werkjaar 20-21 (Alleen voor de leden van FIFO Vzw)

Presentatie kerkberaad Filosofenfontein 2020  (Alleen voor de leden van FIFO Vzw)


Vademecum Filosofenfontein
(enkel voor leden van FIFO vzw)

ACTIVITEITENverslag FIFO vzw 1 juli 2023-30 juni 2024

ACTIVITEITENverslag FIFO vzw 1 juli 2023-30 juni 2024

VOORTZETTING bestaande WERKING van de KAPELgemeenschap Filosofenfontein. Hoe?

 VORMING blijft een prioritair thema met volgende activiteiten:

  1. Avondprogramma werd voortgezet met 4 live activiteiten (zie FIFO website voor volledig programma 2023-2024) in de zaal van FF: 10 oktober Hans Ausloos over “Geweld, God en Bijbel”; 7 november Dominique Lambert over “Georges Lemaître, priester en astrofysicus”; 23 januari Luc De Saeger over de Galatenbrief van Paulus; en op 5 maart een poëzieavond met Bart Philipsen over Hölderlin. Ondanks de goeie kwaliteit van de sprekers bleef de opkomst matig. Slaat de klassieke formule nog aan?
  2. Op 2 december co-organiseerde FF met SPES-forum hun “Heldere bronnen symposium” rond “Thich Nhat Hanh, Leven in aandacht” in WZC van de Zusters Annunciaten in Heverlee (100tal deelnemers).
  3. Het Leerhuis over het Marcusevangelie had plaats in de Kristoffelzaal van de Sint-Antoniusparochie op drie zaterdagvoormiddagen 27 januari, 24 februari en 30 maart. Er was een goeie opkomst met veel externen (meer dan 20 mensen). De gastspreker was Luc Devisscher. Naast de voordrachten was er ook ruimte voor uitwisseling en dialoog met en door de deelnemers.

VOORTZETTING BESTAANDE ACTIVITEITEN (Space for Grace-projecten, zie verder)

  1. Wereldgroep: sinds de zomer 2022 groepeert deze groep alle maatschappij-betrokken activiteiten van FIFO met de buitenwereld. De groep telt momenteel een 13 leden en legt de link tussen geloof en maatschappelijk engagement, en omgekeerd. Het programma van de Wereldgroep voor het werkjaar 2023-24 was helemaal gewijd aan klimaatrechtvaardigheid en omvatte onder meer 2 themavieringen rond klimaatrechtvaardigheid op 2 juli (met aperitif mondial) en ecospiritualiteit op 6 augustus, het Fonteinfeest op 2 september in het teken van de klimaattransitie met een boomritueel, deelname aan een actie van Klimaatzaak op 10 september, een inspiratienamiddag rond dit thema in samenwerking met SPES op 23 september (opening Voedselbos naast het H Hart instituut en vertoning en paneldebat van de film “The Letter”), een actualiteitscafé in het Wereldcafé rond Voedsel en klimaatrechtvaardigheid op 6 november, deelname aan de klimaatmars op 3 december in Brussel, voorstelling film “The Letter” en panelgesprek op 5 december in samenwerking met UP en verder in 2024 deelname aan de biodiversiteitshappening van de Leuvense natuur- en biodiversiteitsraad op 22 mei in Campus Corso (120 deelnemers) en voorbereiding van een tweedaagse rond klimaatrechtvaardigheid in het najaar met 4 andere organisaties. Twee leden volgden bij Klimaatcontact een vormingsreeks (6 sessies) in het voeren van klimaatgesprekken. Voor een volledig overzicht, klik hier.
    Een grote Amnesty-schrijfactie met meer dan 25 deelnemers vond plaats op FF op 7 januari 2024. Verdere schrijfacties werden online verder gezet met oproep in de e-Bubbels. Leden van de wereldgroep namen ook deel aan de vredesacties van Pax Christi.
  2. Wachters & Dragers: het onderhouden van contacten (via kaartjes, bezoek, afgifte e-Bubbels) met leden die niet meer naar FF kunnen komen, wordt voortgezet.
  3. Fonteinfeest. Het jaarlijks feest van de gemeenschap ging door op 2 september 2023 met de klemtoon op klimaatrechtvaardigheid. Er was een klimaatwandeling in Heverlee-bos met aansluitend een boomritueel in de tuin van FF, een buffet met veel vegetarische schotels, gevolgd door een ludieke quiz met enkele klimaatdoordenkertjes.
  4. E-Bubbels: elektronische nieuwsbrief voor interactieve communicatie tussen de leden, verschijnt tweemaandelijks sinds oktober 2021. In de periode 1 juli 2023-30 juni 2024 verschenen er 6 nummers (zie FIFO website).
  5. Op 9 december 2022 werd een oproep gelanceerd voorde organisatie van een pendeldienst naar de wekelijkse zondagsviering voor minder mobiele personen. Tot nu toe is hiertoe nog geen nood. Griet Perquy coördineert deze activiteit.
  6. De werkgroep Toekomst van FF, opgericht na de denkdag van april 2022, zette haar activiteiten voort. De paters dominicanen Leuven lieten weten dat het domein een andere bestemming zal krijgen met concrete plannen tegen 2026. Onze gemeenschap moet onherroepelijk op zoek naar een nieuwe locatie. Tegelijkertijd kregen we de boodschap zeer welkom te zijn in de Ravenstraat. Een verdere bespreking met de paters dominicanen Leuven leidde tot een eerste voorstel van overeenkomst. Ook de parochie van Sint-Antonius is bereid onze gemeenschap onderdak te bieden. Innovatiecoach Sofie Verscheure werd aangetrokken om deze verhuis voor te bereiden. In twee voorbereidende sessies op 29 januari en 23 februari werd een krachtige visietekst voorbereid die de identiteit van onze gemeenschap samenvat in een vijftal zinnen. Deze visietekst werd voorgesteld en bekrachtigd op de perspectiefdag van 16 maart in Het Heilig Hartinstituut Heverlee. Daarop werden patroondoorbrekende perspectieven op de toekomst van FF voorbereid met coach Sofie Verscheure. Er waren 32 aanwezigen. 21 nieuwe ideeën werden voorgesteld. Die ideeën werden verder uitgewerkt in de werkgroep. Daartoe werd een bevraging uitgestuurd om te polsen naar ervaring, expertise en inzet van de leden van FF en hun samenwerking met andere organisaties.

VOORTZETTING LITURGIE. Hoe?

ZONDAGSLITURGIE

  1. LIVE vieringen in de kapel: 16 voorgangers verzorgen samen met dominicaan Marcel Braekers de vieringen.
  2. Werkgroep Liturgie betrekt actief de voorgangers in eigentijds vieren en verdere vorming. Dit jaar werden verschillende hoofdstukken uit het boek van Tomas Halik ‘’De namiddag van het christendom” besproken, alsook de geloofsbelijdenis en het belang van rituelen en symbolen. Sommige leden schreven zich in voor een training voor rituelenbegeleider bij Yot Brugge op 24 en 25 oktober 2024.

ALTERNATIEVE LITURGIE

  1. De ZOOM-vieringen in COVID-tijd waren een succes met wekelijks 50-70 deelnemers en werden niet meer georganiseerd omdat fysisch samenkomen steeds mogelijk was. Het materiaal werd gearchiveerd.
  2. Huis-, Tuin- en Wandelkerken: zie verder bij bespreking van het Space for Grace-project.

NIEUWE INITIATIEVEN. Welke?

  1. De wereldgroep organiseert een tweedaagse rond klimaatrechtvaardigheid in het najaar met 4 andere organisaties ’t Lampeke, Maakbaar Leuven, SAAMo en Minder is meer. Op zaterdag 12 oktober 9.30-12.30 uur organiseert zij een fietsrally langs 4 Leuvense klimaatprojecten. Op zaterdag 9 november 2024 organiseert zij een ontmoetings- en inspiratienamiddag Leuven Klimaatrechtvaardig in Campus Corso 13.30-19 uur met een documentaire, 8 thematafels en een panelgesprek.
  2. De werkgroep Toekomst van FF zal tijdens het kerkberaad van 10 november de mogelijke locaties voor onze gemeenschap toelichten en vragen beantwoorden. De ideeën voorgesteld op de perspectiefdag van 16 maart en andere activiteiten, nieuw en oud, worden volgend werkjaar verder uitgewerkt binnen de werkgroepen. Zij moeten voldoende matchen met de visietekst en verder uitgewerkt worden via de vragen: Wat? Wie? Hoe?
  3. Uit de resultaten van de bevraging (26 reacties) blijkt dat 14 leden van FF genoeg ervaring en expertise hebben rond kunst en spiritualiteit (koor, poëzie, film, dans, etc.) en zich ook daarvoor verder willen inzetten binnen FF. Daarom wordt een nieuwe werkgroep Kunst en Spiritualiteit opgestart met als doel een aantal activiteiten te organiseren, bij voorkeur in samenwerking met andere organisaties. Contacten daarvoor worden gelegd met Jonas Danckers, CCV-vormingswerker (vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen) en aangesteld voor coördinatie van Kunst en Cultuur in de pastorale regio Leuven.

AFSLUITING Space for Grace-Project “ Filosofenfontein Heverlee op nieuwe wegen”

Ons project werd definitief afgesloten op 30 juni 2024. Dit werkjaar hebben we ervoor gezorgd om onze Space for Grace-projecten te verankeren in onze bestaande werkgroepen en hebben we Sofie Verscheure, innovatiecoach bij Space for Grace, gevraagd om onze gemeenschap zo goed mogelijk voor te bereiden op haar verhuis naar een nieuwe locatie.

Op 15-17 september 2023 nam Sabine Van Huffel als vertegenwoordiger van het Space for Grace-project FF deel aan het Dennoch congres in Hannover, Duitsland, waar een grote bijeenkomst van alle Space for Grace-projecten uit Duitsland, Nederland en Vlaanderen plaatsvond met ongeveer 500 deelnemers. Een verslag daarvan verscheen in de e-Bubbels van 9 oktober 2023.

Sabine Van Huffel neemt ook deel aan de opleiding Space for Grace innovatie en procesbegeleiding olv Sofie Verscheure en Mips Meyntjens met als doel de gemeenschap verder procesmatig te kunnen begeleiden bij de verhuis. Vier sessies zijn gepland op 30 mei, 21 juni, 20 september en 18 oktober 2024 in Leuven. Er zijn 15 deelnemers.

Intussen werkten we onze 6 activiteiten verder uit als volgt:

  • Filosofenfontein als agora nodigt uit om verdiepend te reflecteren over onze vieringen, avondlezingen… De website biedt aan ieder de mogelijkheid om online een stelling te poneren waarop commentaar kan gegeven worden. Tien stellingen, onder meer rond de Palestijnse kwestie, de synode van Rome met journalist Erik De Smet als gastspreker op 10 januari, het synodaal proces, het celibaat, de vrouw in de kerk, etc. werden dit werkjaar gepost en gecommentarieerd waarvan sommigen meer dan 1000 kliks kregen.
  • Huis-, Tuin- en Wandelkerken (HTW-kerken):
    • De HUISKERK werd dit werkjaar nog twee maal georganiseerd: op 19 september rond 'Rust vinden' en op 27 november met terugblik en interne evaluatie. Op basis daarvan werd het initiatief voorlopig stopgezet.
    • WANDELKERK: occasioneel georganiseerd. Op 19 augustus 2024 zomerse wandeling in Heverlee bos met als thema diversiteit in de natuur met enkele themavragen voor de gedachtenwisseling tijdens de wandeling.
  • Onze actualiteitscafés in het Leuvens Wereldcafé werden gepland in het teken van het jaarthema klimaatrechtvaardigheid en werden georganiseerd door de wereldgroep.
  • In onze reeks spiritualiteit via kunst- en cultuurbeleving organiseerden we een tweede concert Cellosuites van J.S. Bach met Johan Van Hulle op 22 oktober. Op 17 december organiseerden we in de kapel een liednamiddag met liederen van Huub Oosterhuis in samenwerking met het koor van UP en A. Oomen, met een 100tal deelnemers.
  • Zoals vorig jaar reeds gemeld, hebben we onze plannen voor streaming opgeborgen.
  • Onze nieuwe website werd gelanceerd in augustus 2022, dankzij de grote vrijwillige inzet van Rik Nuytten. De website is zeer onderhoudsvriendelijk, en wordt bijna dagelijks aangepast. Wekelijks krijgt de website meer dan 100 bezoeken. De trekkers van activiteiten werken de website wekelijks bij met de nieuwe vieringen, aanvullingen in de kalender, fotomateriaal … We zijn ook bereikbaar op facebook en via de QR-code.

Activiteitenverslag werkjaar 2022-2023 (1 juli 2022-30 juni 2023)

ACTIVITEITENverslag FIFO vzw 1 juli 2022-30 juni 2023

VOORTZETTING bestaande WERKING van de KAPELgemeenschap Filosofenfontein. Hoe?

VORMING blijft een prioritair thema met volgende activiteiten:

  1. Avondprogramma bleef draaien met 5 live activiteiten (zie FIFO website voor volledig programma 2022-2023).  Na een bezinningsperiode in het najaar 2022, werden de lezingen opgestart begin 2023. Ze hadden plaats in de kapel of het zaaltje van FF. De opkomst na de Covid-periode vermindert. Slaat de klassieke formule nog aan?
  2. Op 3 december co-organiseerde FF met SPES-forum hun “Heldere bronnen” symposium rond Simone Weil in WZC van de Zusters Annunciaten in Heverlee (100tal deelnemers).
  3. Het Leerhuisover Paulushad plaats in Sint-Kwintenshuis op vier zaterdagvoormiddagen 11 februari, 25 maart, 15 april, 13 mei met een nabespreking op 3 juni 2023. Er was een goeie opkomst met veel externen (meer dan 20 mensen). Naast input van de spreker prof. Reimund Bieringer was er ook ruimte voor dialoog met en door de deelnemers.

VOORTZETTING BESTAANDE ACTIVITEITEN (space for grace-projecten, zie verder)

  1. Wereldgroep: sinds de zomer 2022 groepeert deze groep alle maatschappij-betrokken activiteiten van FIFO met de buitenwereld. De groep telt momenteel een 15tal leden en legtde link tussen geloof en maatschappelijk engagement, en omgekeerd. Concrete initiatieven van de Wereldgroep zijn o.a. het Aperitief Mondial na de zondagsviering (tweemaal per jaar), medewerking aan campagnes van Welzijnszorg en Broederlijk Delen, Rikolto, 11.11.11, het Share-project, medewerking aan taalverwerving voor OKAN-leerlingen, Amnesty-schrijfacties en het Actualiteitscafé (zie verder). Een grote Amnesty-schrijfactie  met 22 deelnemers vond plaats op FF op 8 januari 2023. Verdere schrijfacties werden online verdergezet met oproep in de e-Bubbels. Op 26 februari nam de wereldgroep deel aan de Vredesbetoging van Pax Christi in Brussel.
  2. Wachters & Dragers: onderhouden verder contact (via kaartjes, bezoek) met leden die niet meer naar de zondagsviering kunnen komen.
  3. Fonteinfeest. Het jaarlijks feest van de gemeenschap ging door op 17september 2022 en met een natuurwandeling, een uitgebreid feestelijk buffet, en een ludieke quiz als afsluiter. Tijdens het aperitief werden we verwend met een concert van het Makam Duo en een percussionist.
  4. E-Bubbels: elektronische nieuwsbrief voor interactieve communicatie tussen de leden, verschijnt tweemaandelijks sinds oktober 2021. In de periode 1 juli 2022-30 juni 2023 verschenen er 6 nummers (zie FIFO website).

VOORTZETTING LITURGIE. Hoe?

ZONDAGSLITURGIE

  1. LIVE vieringen in de kapel: 16 voorgangers verzorgen samen met Dominicaan Marcel Braekers de vieringen.
  2. Werkgroep Liturgie betrekt actief de voorgangers in eigentijds vieren en verdere vorming. Vier leden namen deel aan het liturgisch IPB congres in Blankenberge op 14-15 november, gewijd aan alternatieve liturgie.

ALTERNATIEVE LITURGIE

  1. De ZOOM-vieringen in COVID-tijd waren een succes met wekelijks 50 -70 deelnemers. Het materiaal (liederen, beelden, teksten) werd gearchiveerd. Vermits er geen lockdowns meer waren in het voorbije werkjaar en fysiek samenkomen de voorkeur geniet, werden ze niet meer georganiseerd.
  2. Huis-, Tuin- en Wandelkerken: zie verder bij bespreking van het space for grace-project.

NIEUWE INITIATIEVEN. Welke?

  1. Op 9 december werd een oproep gelanceerd voorde organisatie van een pendeldienst naar de wekelijkse zondagsviering voor minder mobiele personen. Tot nu toe is hiertoe nog geen nood, doch een plotse wijziging in mobiliteit of zorgbehoevendheid is reëel bij onze oudste generatie. Griet Perquy is bereid de coördinatie hiervan op te nemen.
  2. In maart 2023 bekeken een achttal kapelgangers de filmdocumentaire  “The Letter” (aansluitend bij de encycliek Laudato Si van paus Franciscus) online op initiatief van House of Compassion in Brussel en Ecokerk. Zij gaven de wereldgroep een nieuw elan door meer in te zetten op klimaatrechtvaardigheid. Het programma voor het volgend werkjaar juli 2023 tot juli 2024 wordt helemaal gewijd aan klimaatrechtvaardigheid.
  3. Na de denkdag van 30 april 2022 werd een nieuwe werkgroep Toekomst van FF opgericht met als doel de opties rond de plek te onderzoeken, de visie op FF te herdenken en de mogelijke samenwerking met andere gemeenschappen te exploreren. De band tussen FIFO en de Dominicanen werd aangescherpt. De werkgroep bestaat uit 10 leden, startte op 29 augustus 2022 en vergaderde het voorbije werkjaar 5 keer. Zij legde ankerpunten vast, deed een SWOT-analyse en lichtte haar eerste voorstellen naar de gemeenschap toe via de e-Bubbels van 7 april 2023 en in een vergadering op 5 maart 2023. Met het oog op verbinding en mogelijke toekomstige verankering bezochten leden verantwoordelijken van aanverwante gemeenschappen, zoals de provinciaal van de Dominicanen (22/03), het diensthoofd van UP Leuven (10/03), Dominicus Gent en Clemenspoort Gent (april), House of Compassion (22/03), en Erik Borgman in het huis van Dominicus in UTRECHT (11/04/2023), alsook de deken van de pastorale eenheid Bierbeek, Oud-Heverlee en Blanden en trekkers van de parochie Don Bosco (26/06/2023). Vanuit deze inspiratiebronnen werden thema’s zoals liturgie, maatschappelijke betrokkenheid, vorming en de locatie, naar prioriteit gerangschikt om de werking van de werkgroep verder te sturen.

STAND VAN ZAKEN Space for Grace-Project “ Filosofenfontein Heverlee op nieuwe wegen”

In september 2022 hebben we ons verslag ingediend bij Hefboom vzw als een tussentijds verslag omdat nog niet alles is uitgevoerd zoals oorspronkelijk aangevraagd. Half december kregen we feedback. We werden sterk aangemoedigd om de nieuwe activiteiten zoals de HTW-kerken en het actualiteitscafé verder te verankeren. Het project streaming werd ons afgeraden omdat de kosten heel hoog zijn, de markt verzadigd is, de opnames zelf technische expertise vereisen en arbeidsintensief zijn. Bovendien is het innoverend karakter voor wat kerk-zijn betreft eerder laag. In plaats daarvan legden de evaluatoren volgende suggesties voor. We citeren:

“Is het niet raadzamer 1e om de concrete uitdagingen voor de nabije toekomst te onderzoeken en in functie daarvan andere expertise aan te boren?

Of 2e om de eigen ervaringen van op de zes werven (bv. met huiskerken) met anderen te delen? De samenwerking opzoeken en uitbouwen met geestesgenoten in Nederland (bv. Huis van Dominicus) is in die zin zeer aan te bevelen.

Over één jaar zal jullie opnieuw een evaluatiedocument worden aangeboden, in het vaste vertrouwen dat jullie aanstekelijk enthousiasme en jullie nieuwsgierigheid om nieuwe dingen uit te proberen in de plaatselijke geloofsgemeenschap is blijven inwerken om, morgen anders dan vandaag, kerk te zijn.”

Dat is precies het pad dat we dit werkjaar bewandelden met de werkgroep Toekomst van Filosofenfontein (zie hierboven). We bezochten verwante geloofsgemeenschappen liefst in de buurt, al dan niet Dominicaans geïnspireerd, en exploreren mogelijke samenwerking op diverse terreinen, onder meer voor wat de huiskerken, actualiteitscafés en kunst- en cultuurbeleving betreft.

Op 3 december vond in Mechelen het IPB symposium plaats rond Space for Grace-projecten. Sabine Van Huffel lichtte er ons project toe via een poster.

Intussen werkten we voort aan onze zes werven als volgt:

  • Filosofenfontein als agora nodigt uit om verdiepend te reflecteren over onze vieringen, avondlezingen … De website biedt nu aan ieder de mogelijkheid om online een stelling te poneren waarop commentaar kan gegeven worden. Een eerste stelling rond klimaatrechtvaardigheid verscheen in juli 2023.
  • Huis-, Tuin- en Wandelkerken (HTW-kerken): Enkele impressies van voorbije vieringen zijn te vinden op deze link.
    • De HUISKERK gaat maandelijks door op de laatste woensdag bij iemand thuis (5 tot 12 deelnemers): verdiepend, verbindend, met dialoogmoment en het delen van brood en wijn. Thema’s van het voorbije werkjaar waren ondermeer: Ouder worden en Geloof, Zegen en Zegeningen, Lichtmis, Breken en Delen, Liederen van Huub Oosterhuis. Het werkjaar werd afgesloten op 30 juni met een evaluatiegesprek. Alhoewel we geen externen aantrekken, willen we blijven doorgaan. Eind 2023 volgt een nieuwe evaluatie.
    • WANDELKERK: 1 per seizoen. Op 26 oktober 2022 vond de wandeltocht plaats in Heverlee-bos rond geweldloze weerbaarheid. Op 26 april 2023 wandelden we in Sint-Joris-Weert van de Kluis naar de Hertebron met als thema “Bron van Levend Water”.
    • Onze ervaringen met HTW-kerken werden gepubliceerd in Tertio op 9 november
  • Ook onze actualiteitscafés zetten we onverminderd voort in het Leuvens Wereldcafé. Ze werden intussen geïntegreerd in de activiteiten van de wereldgroep.

Onze cafés voor volgend werkjaar worden intussen gepland in het teken van het jaarthema klimaatrechtvaardigheid.

  • In onze reeks spiritualiteit via kunst- en cultuurbeleving organiseerden we een concert van het Makam Duo met een percussionist op het Fonteinfeest (17/09/22), alsook een eerste concert Cellosuites van J.S. Bach met Johan Van Hulle op 16 oktober. Op 4 december nodigde Agnes Rammant FF uit op de finissage tentoonstelling 3x HUBERTUS georganiseerd door Art without Bars in samenwerking met Sint-Kamillus Zorggroep Bierbeek.
  • Zoals hierboven gemeld, bergen we onze plannen voor streaming
  • Onze nieuwe website werd gelanceerd in augustus 2022, dankzij de grote vrijwillige inzet van Rik Nuytten, en is zeer onderhoudsvriendelijk. Wekelijks krijgt de website meer dan 100 bezoeken. De trekkers van activiteiten werken de website wekelijks bij met de nieuwe vieringen, aanvullingen in de kalender, fotomateriaal … We zijn nu ook bereikbaar op facebook en via de QR-code.

Tijdens de paaswake werd een foto-opname gemaakt met het oog op de publicatie van een boek uitgegeven door de SfG-organisatoren rond de space for grace-projecten in Vlaanderen.

Activiteitenverslag Werkjaar 2021- 2022 (1 oktober 2021-30 juni 2022)

ACTIVITEITENverslag FIFO vzw 1 oktober 2021-30 juni 2022

 

VOORTZETTING bestaande WERKING van de KAPELgemeenschap Filosofenfontein. Hoe? 

  1. Avondprogramma bleef draaien met 7 activiteiten waaronder 5 live (zie FIFO website voor volledig programma 2021-2022).  De opkomst was minder, tijd om nu na te denken over nieuwe formule.
  2. Leerhuis had plaats op 12 en 19 maart 2022. Spreker: Peter Schmidt. Thema: ’De Bijbel ontdekken’.
  3. Wereldgroep: groepeert nu alle activiteiten van FIFO met de buitenwereld. De oorspronkelijke Wereldgroep fusioneerde in de zomer 2022 met de werkgroepen Actualiteitscafé (zie verder) & Amnesty International. Volgende activiteiten gingen door:
    1. Wereldgebed 1x maand in zondagsviering voorgelezen
    2. Amnesty International: schrijfactie online verdergezet met oproep in de e-Bubbels.
  4. Wachters & Dragers: onderhouden verder contact (via kaartjes, bezoek) met leden die niet meer naar de zondagsviering kunnen komen. Bezoeken tijdelijk on hold gezet wegens coronabeperkingen.
  5. Fonteinfeest. Het jaarlijks feest van de gemeenschap ging door op 23 oktober 2021 in een nieuw kleedje met een gevarieerd programma, waaronder een fototentoonstelling in de tuin (van fotograaf Guido Rooseleer), een Tracing Grace ceremonie om ons Space for Grace-projectte verbinden met andere projecten in Vlaanderen en een vrij podium. Het was een succes.
  6. Denkdag 30 april 2022 ’Samen Onderweg’ (21 deelnemers) met bevraging (43 antw).Terugblik op successen in het verleden om van daaruit vooruit te blikken op de toekomst. Alle acties werden samengevat in een verslag. Prioritaire acties werden uitgewerkt (zie verder).
  7. E-Bubbels: elektronische nieuwsbrief voor interactieve communicatie tussen de leden, verschijnt tweemaandelijks sinds oktober 2021. In de periode 1 oktober 2021-30 juni 2022 verschenen er 5 nummers (zie FIFO website). 

VOORTZETTING LITURGIE. Hoe?

ZONDAGSLITURGIE

  1. LIVE viering in kapel weer opgestart sinds 15 augustus 2021 (COVID-19 regels gevolgd): 16 voorgangers verzorgen samen met Dominicaan Marcel Braekers de vieringen. 
  2. Werkgroep Liturgie betrekt actief de voorgangers in eigentijds vieren en verdere vorming.

 

ALTERNATIEVE LITURGIE

  1. De ZOOM-vieringen in COVID-tijd waren een succes met wekelijks 50 -70 deelnemers. Het materiaal (liederen, beelden, teksten) werd gearchiveerd.
  2. Huis-, Tuin- en Wandelkerken (HTW-kerken):
    1. HUISKERK gaat maandelijks door op de laatste woensdag bij iemand thuis (10tal deelnemers): verdiepend, verbindend, met dialoogmoment en het delen van brood en wijn.
    2. WANDELKERK: 1 per seizoen. Op 1 juni 2022 vond de wandeltocht plaats rond de vijvers van de Parkabdij (15tal deelnemers). De volgende tocht is gepland op 25 oktober 2022.
  3. Ritmeren van het Leven:maandelijkse meditatie in groep op zondagmorgen, werd ONLINE (in COVID-tijd) en nadien in de kapel georganiseerd. Dit initiatief wordt in het nieuwe werkjaar gestopt omwille van een gebrek aan deelnemers. 

NIEUWE INITIATIEVEN. Welke?

  1. De FIFO website werd vernieuwd onder leiding van Rik Nuytten en komt online eind augustus 2022.
  2. Belangrijkste conclusies op de denkdag van 30 april 2022 resulteerden in nieuwe acties:
    1. Een nieuwe werkgroep ’Toekomst van FF’ wordt opgericht met volgende taak:
      1. onderzoekt opties rond de plek, 
      2. herdenkt visie op FF,
      3. onderzoekt mogelijke samenwerking met andere gemeenschappen.
    2. Een werkgroep ‘Digitalisering’ werd opgericht ter versterking van Rik en uitbouw website.
    3. Evaluatie van de interne werking leidde tot fusie van werkgroepen en een betere afstemming.
    4. Een Jaarkalender zal worden opgenomen op de vernieuwde website.
    5. De werkgroep Liturgie neemt verantwoordelijkheid op voor kwaliteitsbewaking van de zondagsvieringen.
    6. De band tussen FIFO en de Dominicanen zal worden aangescherpt.
  3. Het orgel kreeg een tweede manuaal en werd plechtig ingehuldigd op 10 oktober 2021.
  4. Het Space for Grace-project draaide op volle kracht na COVID (zie verder)

STAND VAN ZAKEN Space for Grace-Project.

  1. Evaluatie en bijsturing in november 2021.
  2. Project officieel afgerond op 30 juni 2022: 
    1. Een tussentijds verslag zal ingediend worden eind augustus.
    2. Nog niet-afgewerkte initiatieven (website, streaming) worden verdergezet
  3. Projectgroep (8) trok volgende korf van 6 initiatieven:
    1. Een AGORA initiatief werd gedeeltelijk gerealiseerd (BLOG nog nodig) sinds Pasen 2021. Per jaar worden een viertal bijeenkomsten gepland.
    2. Het Actualiteitscafé werd opgezet met en in het Wereldcafé te Leuven, 4 tot 6 events per jaar (start september 2021).
    3. HTW-kerken. Dit initiatief gaat maandelijks door sinds 28 juli 2021.
    4. Spiritualiteit via kunst- en cultuurbeleving: organiseerde 5 events sinds 1 oktober 2021.
    5. De website werd vernieuwd: 1ste versie is gepland voor eind augustus 2022, implementatie sociale media volgt later (eind 2022).
    6. Streaming vieringen en andere activiteiten: nog te voorzien tegen juni 2023.
  4. Verslaggeving via e-Bubbels in een vaste rubriek (zie FIFO website voor volledig archief).Een terugblik en vooruitblik op het Space for Grace-project zal verschijnen in de e-Bubbels editie vanaugustus 2022.

 

Algemene voorwaarden voor de aankoop van diensten bij Filosofenfontein

ALGEMENE VOORWAARDEN

Laatst geüpdatet op 1 september 2022

De website:

https://www.filosofenfontein.be/

(hierna het "Platform")

is een initiatief van:

Kapelgemeenschap Filosofenfontein        
Waversebaan 352     
3001 Leuven  
Ondernemingsnummer (KBO-nummer): 0775.603.387  
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.     
Telefoon: +32 477 58 58 42

(hierna "wij" of "Kapelgemeenschap Filosofenfontein" of de "Verkoper")

 


I. ALGEMENE GEBRUIKSVOORWAARDEN

1. Toepassingsgebied

Deze Algemene Gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing op elk bezoek of gebruik van het Platform door een internetgebruiker (hierna de "Gebruiker" genoemd).

Door het Platform te bezoeken of te gebruiken, erkent de Gebruiker dat hij/zij deze Algemene Gebruiksvoorwaarden heeft gelezen en aanvaardt hij/zij uitdrukkelijk de daarin vermelde rechten en plichten.

Bij wijze van uitzondering kan bij schriftelijke overeenkomst afstand worden gedaan van de bepalingen van de Algemene Gebruiksvoorwaarden. Dergelijke afwijkingen kunnen bestaan in de wijziging, aanvulling of schrapping van de bepalingen waarop zij betrekking hebben en laten de toepassing van de overige bepalingen van de Algemene Gebruiksvoorwaarden onverlet.

Wij behouden ons het recht voor om onze Algemene Gebruiksvoorwaarden te allen tijde en zonder voorafgaande kennisgeving te wijzigen, maar wij verbinden ons ertoe ten opzichte van een Gebruiker de bepalingen toe te passen die van kracht waren op het moment dat de Gebruiker het Platform gebruikte.

 

2. Platform

a. Toegankelijkheid en navigatie

Wij nemen alle redelijke en noodzakelijke maatregelen om de goede werking, veiligheid en toegankelijkheid van ons Platform te waarborgen. Wij kunnen echter geen absolute werkingsgarantie bieden en onze handelingen moeten daarom worden beschouwd als zijnde gedekt door een middelenverbintenis.

Elk gebruik van het Platform is altijd op eigen risico van de Gebruiker. Wij zijn dus niet aansprakelijk voor schade die het gevolg kan zijn van eventuele storingen, onderbrekingen, defecten of zelfs schadelijke elementen op het Platform.

Wij behouden ons het recht voor om de toegang tot het Platform te beperken of de werking ervan te allen tijde te onderbreken, zonder voorafgaande kennisgeving.

b. Inhoud

Kapelgemeenschap Filosofenfontein bepaalt grotendeels de inhoud van het Platform en draagt grote zorg voor de informatie erop. Wij nemen alle mogelijke maatregelen om ons Platform zo volledig, accuraat en up-to-date mogelijk te houden, zelfs wanneer de informatie erover door derden wordt verstrekt. Wij behouden ons het recht voor om het Platform en de inhoud ervan op elk moment te wijzigen, aan te vullen of te verwijderen, zonder daartoe enige aansprakelijkheid te dragen.

Kapelgemeenschap Filosofenfontein kan geen absolute garantie bieden met betrekking tot de kwaliteit van de informatie op het Platform. Als gevolg hiervan is het mogelijk dat deze informatie niet altijd volledig, accuraat, voldoende accuraat of actueel is. Bijgevolg kan Kapelgemeenschap Filosofenfontein niet aansprakelijk worden gesteld voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die de Gebruiker zou kunnen lijden als gevolg van de op het Platform verstrekte informatie.

Als bepaalde inhoud van het Platform in strijd is met de wet of met de rechten van derden of in strijd is met de goede zeden, verzoeken wij elke Gebruiker ons zo snel mogelijk per e-mail op de hoogte te stellen, zodat we gepaste maatregelen kunnen nemen.

Elke download vanaf het Platform is altijd op eigen risico van de Gebruiker. Kapelgemeenschap Filosofenfontein is niet aansprakelijk voor schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van dergelijke downloads, zoals het verlies van gegevens of schade aan het computersysteem van de Gebruiker, die de enige en exclusieve verantwoordelijkheid van de Gebruiker zijn.

c. Diensten gereserveerd voor geregistreerde Gebruikers

1) Registratie

De toegang tot bepaalde diensten is beperkt tot Gebruikers die de registratie op het Platform hebben voltooid.

Registratie en toegang tot de diensten van het Platform zijn uitsluitend voorbehouden aan natuurlijke personen die juridisch bekwaam zijn, na het invullen en valideren van het registratieformulier dat online beschikbaar is op het Platform en na aanvaarding van deze Algemene Gebruiksvoorwaarden.

Op het moment van registratie verbindt de Gebruiker zich ertoe om correcte, volledige en actuele informatie over zichzelf te verstrekken. De Gebruiker moet ook regelmatig de gegevens die op hem/haar betrekking hebben, controleren om de juistheid ervan te waarborgen.

De Gebruiker moet dus een geldig e-mailadres opgeven, waarop het Platform hem/haar een bevestiging van de inschrijving tot onze diensten zal sturen. Een e-mailadres kan niet meer dan één keer worden gebruikt om zich in te schrijven voor de diensten.

Elke mededeling van het Platform en zijn partners wordt daarom geacht te zijn ontvangen en gelezen door de Gebruiker. Deze laatste verbindt zich er dan ook toe de berichten die hij op dit e-mailadres ontvangt regelmatig te raadplegen en, indien nodig, binnen een redelijke termijn te antwoorden.

Ook per persoon is slechts één registratie toegestaan.

De Gebruiker krijgt een identificatiecode toegewezen waarmee hij/zij toegang heeft tot een ruimte die voor hem/haar is gereserveerd (hierna de "Persoonlijke Ruimte"), mits het invoeren van zijn/haar wachtwoord.

 

De gebruikersnaam en het wachtwoord kunnen door de Gebruiker online worden gewijzigd in zijn of haar Persoonlijke Ruimte.

Het wachtwoord is persoonlijk en vertrouwelijk. De Gebruiker verbindt zich ertoe het niet aan derden mee te delen.

Kapelgemeenschap Filosofenfontein behoudt zich in ieder geval het recht voor om een verzoek tot registratie bij de diensten van het Platform te weigeren in geval van niet-naleving van deze Algemene Gebruiksvoorwaarden door de Gebruiker.

2) Uitschrijven

De Gebruiker die regelmatig geregistreerd is, kan op elk moment verzoeken om zich uit te schrijven door naar de speciale pagina in zijn Persoonlijke Ruimte te gaan. Elke uitschrijving van het Platform zal zo snel als mogelijk nadat de gebruiker het daartoe bestemde formulier heeft ingevuld effectief zijn.

d. Inhoud gepubliceerd door de Gebruiker

 

De Gebruiker verbindt zich ertoe alle geldende en toepasselijke wetgeving (met inbegrip van, doch niet beperkt tot, de wetgeving inzake privacy en auteursrechten) na te leven via elk van zijn publicaties op het Platform. De Gebruiker zal bijzondere aandacht besteden aan de belangen van derden, aanstootgevende inhoud en inhoud die strijdig kan zijn met de openbare orde of de goede zeden. De Gebruiker blijft verantwoordelijk voor elke inhoud die op het Platform wordt gepubliceerd.

Het Platform kan gematigdheid betrachten bij elke publicatie en weigeren om de inhoud online te publiceren zonder opgave van redenen. Op dezelfde manier kan de inhoud die door een Gebruiker wordt gepubliceerd, zonder enige reden of termijn worden gewijzigd of verwijderd.

Door het publiceren op het Platform verleent de Gebruiker gratis en op niet-exclusieve basis aan Kapelgemeenschap Filosofenfontein het recht om de gepubliceerde inhoud te vertegenwoordigen, te reproduceren, te bewerken, aan te passen, te wijzigen, te verwijderen, te distribueren en te verspreiden, rechtstreeks of onrechtstreeks, op elk medium en over de hele wereld.

 

3. Links naar andere websites

Het Platform kan links of hyperlinks naar externe websites bevatten. Dergelijke links impliceren niet automatisch dat er een relatie bestaat tussen Kapelgemeenschap Filosofenfontein en de externe website of zelfs dat er een impliciete overeenkomst bestaat met de inhoud van deze externe websites.

Kapelgemeenschap Filosofenfontein heeft geen controle over dergelijke externe websites van derden.

Wij zijn daarom niet verantwoordelijk voor de veilige en correcte werking van de hyperlinks en hun eindbestemming. Zodra de gebruiker op de hyperlink klikt, verlaat hij/zij het Platform. Wij kunnen dus niet aansprakelijk worden gesteld voor verdere schade.

 

4. Intellectuele eigendom

De structuur van het Platform, evenals de inhoud, teksten, grafieken, beelden, foto's, geluiden, video's, databanken, computertoepassingen, enz. waaruit het Platform is samengesteld of die toegankelijk zijn via het Platform, zijn eigendom van de Kapelgemeenschap Filosofenfontein of Kapelgemeenschap Filosofenfontein heeft de nodige rechten bekomen, en worden als zodanig beschermd door de geldende en toepasselijke wetgeving inzake intellectuele eigendom.

Elke weergave, reproductie, aanpassing of gedeeltelijke of volledige exploitatie van de inhoud, merken en diensten aangeboden door het Platform, op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande, uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Kapelgemeenschap Filosofenfontein, is strikt verboden, met uitzondering van elementen die uitdrukkelijk als 'royalty-vrij' op het Platform zijn aangeduid.

De Gebruiker van het Platform krijgt een beperkt recht op toegang, gebruik en weergave van het Platform en de inhoud ervan. Dit recht wordt verleend op niet-exclusieve, niet-overdraagbare basis en mag alleen worden gebruikt voor persoonlijke en niet-commerciële doeleinden. Tenzij vooraf schriftelijk anders is overeengekomen, is het de Gebruiker niet toegestaan de beschermde elementen geheel of gedeeltelijk te wijzigen, te reproduceren, te vertalen, te distribueren, te verkopen of te communiceren aan het publiek.

Het is de Gebruiker verboden om op het Platform gegevens in te voeren die de inhoud of het uiterlijk van het Platform zouden wijzigen of kunnen wijzigen.

 

5. Bescherming van persoonsgegevens

Wij verzekeren de Gebruikers ervan dat wij het grootste belang hechten aan de bescherming van hun privacy en persoonsgegevens, en dat wij er altijd naar streven om op dit punt duidelijk en transparant te communiceren.

De persoonsgegevens die door de Gebruiker tijdens zijn bezoek of het gebruik van het Platform worden verstrekt, worden uitsluitend voor interne doeleinden verzameld en verwerkt door Kapelgemeenschap Filosofenfontein.          
 
Kapelgemeenschap Filosofenfontein verbindt zich ertoe om te voldoen aan de toepasselijke wetgeving op dit gebied, in het bijzonder de Verordening (EU) 2016/679 van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens (de 'Algemene Verordening Gegevensbescherming' of 'GDPR') en de Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.

De persoonsgegevens van de Gebruiker worden verwerkt in overeenstemming met het Privacybeleid dat beschikbaar is op het Platform.

 

6. Toepasselijk recht en bevoegde jurisdictie

Deze Algemene Gebruiksvoorwaarden worden beheerst door het Belgische recht.

In geval van geschil en bij gebreke van een minnelijke oplossing tussen de partijen wordt het geschil aanhangig gemaakt bij de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement waar Kapelgemeenschap Filosofenfontein haar maatschappelijke zetel heeft.

 

7. Overige bepalingen

Kapelgemeenschap Filosofenfontein behoudt zich het recht voor om het Platform en de bijhorende diensten op elk moment, zonder voorafgaande kennisgeving en zonder aansprakelijkheid, te wijzigen, uit te breiden, te verwijderen, te beperken of te onderbreken.

In het geval van een inbreuk op de Algemene Gebruiksvoorwaarden door de Gebruiker, behoudt Kapelgemeenschap Filosofenfontein zich het recht voor om passende sancties en compensatiemaatregelen te nemen. Kapelgemeenschap Filosofenfontein behoudt zich het recht voor om de Gebruiker de toegang tot het Platform of onze diensten tijdelijk of permanent te weigeren. Deze maatregelen kunnen zonder opgaaf van redenen en zonder voorafgaande kennisgeving worden genomen. Zij kunnen de aansprakelijkheid van Kapelgemeenschap Filosofenfontein niet met zich meebrengen, noch aanleiding geven tot enige vorm van schadevergoeding.

De onwettigheid of volledige of gedeeltelijke ongeldigheid van een bepaling van onze Algemene Gebruiksvoorwaarden zal geen invloed hebben op de geldigheid en toepassing van de andere bepalingen. In een dergelijk geval hebben we het recht om de bepaling te vervangen door een andere geldige bepaling die hetzelfde doel dient.

 


II. ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN

1. Toepassingsgebied

Deze Algemene Verkoopvoorwaarden definiëren de wederzijdse rechten en verplichtingen in geval van de aankoop van producten of diensten op het Platform door een Gebruiker (die, voor wat betreft de Algemene Verkoopvoorwaarden, hierna "Klant" wordt genoemd).

De Algemene Verkoopvoorwaarden drukken alle verplichtingen van de partijen uit. De Klant wordt geacht deze zonder voorbehoud te aanvaarden, bij gebreke waarvan zijn bestelling niet zal worden gevalideerd.

Uitzonderingen op de bepalingen van de Algemene Verkoopvoorwaarden kunnen in uitzonderlijke gevallen worden gemaakt, op voorwaarde dat deze uitzonderingen schriftelijk zijn overeengekomen. Dergelijke afwijkingen kunnen bestaan in het wijzigen, toevoegen of schrappen van de bepalingen waarop zij betrekking hebben en laten de toepassing van de overige bepalingen van de Algemene Verkoopvoorwaarden onverlet.

Kapelgemeenschap Filosofenfontein behoudt zich het recht voor om de Algemene Verkoopvoorwaarden van tijd tot tijd te wijzigen. De wijzigingen zullen van toepassing zijn zodra ze online worden gezet voor elke aankoop na die datum.

 

2. Online winkel

Via het Platform stelt de Verkoper de Klant een online module ter beschikking die de aangeboden producten of diensten voorstelt. De voorstelling van de aangeboden producten of diensten (bv. via foto's) hebben geen contractuele waarde.

De producten of diensten worden met de grootst mogelijke nauwkeurigheid beschreven en gepresenteerd. In geval van fouten of nalatigheden in de presentatie kan de Verkoper hier echter niet aansprakelijk voor worden gesteld.

De producten en diensten worden aangeboden binnen de grenzen van hun beschikbaarheid.

De prijzen en belastingen zijn vermeld in de online module.

 

3. Prijs

De Verkoper behoudt zich het recht voor zijn prijzen te allen tijde te wijzigen door ze online te publiceren.

Enkel de aangegeven prijzen en de belastingen die van kracht zijn op het moment van de bestelling zijn van toepassing, onder voorbehoud van beschikbaarheid op die datum.

De prijzen zijn aangegeven in euro en houden geen rekening met eventuele leveringskosten, die bovendien worden aangegeven en gefactureerd vóór de validatie van de bestelling door de Klant.

Het totale bedrag van de bestelling (alle belastingen inbegrepen) en, indien van toepassing, de leveringskosten worden vermeld vóór de definitieve validatie van de bestelling.

 

4. Online bestellen

De Klant heeft de mogelijkheid om online een bestelling te vervolledigen met behulp van een elektronisch formulier. Door het invullen van het elektronische formulier aanvaardt de Klant de prijs en beschrijving van de producten of diensten.

Om zijn bestelling te valideren, moet de Klant deze Algemene Verkoopvoorwaarden aanvaarden door op de aangegeven plaats te klikken.

De Klant moet een geldig e-mailadres, factuurgegevens en, indien van toepassing, een geldig afleveradres opgeven. Elke communicatie met de Verkoper kan plaatsvinden via dit e-mailadres.

Bovendien moet de Klant, indien van toepassing, de leveringswijze kiezen en de betalingswijze valideren.

De Verkoper behoudt zich het recht voor om de bestelling van de Klant te blokkeren in geval van niet-betaling, onjuist adres of enig ander probleem in hoofde van de Klant totdat het probleem is opgelost.

 

5. Bevestiging en betaling van de bestelling

De Verkoper blijft eigenaar van de bestelde artikelen totdat de volledige betaling van de bestelling is ontvangen.

a. Betaling

De Klant verricht de betaling op het moment van de definitieve validatie van de bestelling met behulp van de gekozen betaalmethode. Deze validatie geldt in plaats van een handtekening.

De Klant garandeert de Verkoper dat hij over de nodige toelatingen beschikt om deze betalingswijze te gebruiken en erkent dat de daartoe verstrekte informatie het bewijs vormt van zijn instemming met de verkoop en de betaling van de in het kader van de bestelling verschuldigde bedragen.

De Verkoper heeft een procedure ingesteld om bestellingen en betaalmiddelen te controleren om hem redelijkerwijs te garanderen tegen elk frauduleus gebruik van een betaalmiddel, onder meer door identificatiegegevens op te vragen bij de Klant.            
In geval van weigering van toestemming tot betaling per kredietkaart door geaccrediteerde organisaties of in geval van niet-betaling, behoudt de Verkoper zich het recht voor om de bestelling en de levering ervan op te schorten of te annuleren.

De Verkoper behoudt zich tevens het recht voor om een bestelling te weigeren van een Klant die een eerdere bestelling niet of slechts gedeeltelijk heeft afgehandeld of bij wie een betalingsgeschil aanhangig is.

b. Bevestiging

Na ontvangst van de validatie van de aankoop met betaling, zal de Verkoper een bevestiging van de aankoop aan de Klant sturen.

In geval van onbeschikbaarheid van een dienst of product, zal de Verkoper de Klant zo snel mogelijk per e-mail op de hoogte houden om de bestelling van dit product te vervangen of te annuleren en eventueel de betreffende prijs terug te betalen, waarbij de rest van de bestelling vast en definitief blijft.

 

6. Bewijs

De communicatie, bestellingen en betalingen tussen de Klant en de Verkoper kunnen worden bewezen door middel van geautomatiseerde records, die in de computersystemen van de Verkoper onder redelijke veiligheidsomstandigheden worden bewaard.

De bestellingen worden gearchiveerd op een betrouwbare en duurzame drager die in het bijzonder als bewijsmiddel wordt beschouwd.

 

7. Garanties

De Verkoper garandeert de conformiteit van de producten of diensten met het contract in overeenstemming met de op het moment van het sluiten van het contract geldende wetgeving.

 

8. Herroepingsrecht

Dit artikel is enkel van toepassing voor zover de Klant een consument is. Is dat het geval, dan kan de Klant zijn wettelijk herroepingsrecht uitoefenen en de overeenkomst ontbinden binnen 14 werkdagen na de levering (de inbezitneming) van de goederen of binnen 14 dagen na het sluiten van de dienstenovereenkomst.

a. Uitzonderingen op het herroepingsrecht

Elke herroeping die niet overeenkomstig de regels en termijnen van dit artikel en de toepasselijke wetgeving wordt uitgevoerd, kan niet in aanmerking worden genomen en ontslaat de Verkoper van elke aansprakelijkheid jegens de Klant.

Indien de bestelling geheel of gedeeltelijk betrekking heeft op de levering van digitale inhoud die niet op een materiële drager is geleverd, stemt de Klant er uitdrukkelijk mee in dat de overeenkomst meteen kan uitgevoerd worden. De Klant erkent hierbij dat hij of zij het herroepingsrecht verliest indien de overeenkomst meteen wordt uitgevoerd.

Indien de bestelling geheel of gedeeltelijk betrekking heeft op de levering van diensten, dan stemt de Klant er uitdrukkelijk mee in dat de Verkoper de diensten meteen kan uitvoeren. De Klant erkent hierbij afstand te doen van zijn herroepingsrecht van zodra de Verkoper de overeenkomst volledig heeft uitgevoerd.

b. Template formulier herroeping

De herroeping van een bestelling kan  ten  alle tijde gebeuren op het platform van de verkoper.

 

9. Gegevensbescherming

De Verkoper zal in zijn computersystemen en onder redelijke veiligheidsvoorwaarden het bewijs van de transactie, met inbegrip van de aankooporder en de factuur, bewaren.

De Verkoper garandeert zijn Klant de bescherming van zijn persoonlijke gegevens in overeenstemming met het Privacybeleid dat beschikbaar is op het Platform.

 

10. Overmacht

Indien de Verkoper geheel of gedeeltelijk verhinderd is de bestelling uit te voeren door een onvoorziene omstandigheid buiten zijn wil, is er sprake van overmacht.

In geval van overmacht heeft de Verkoper het recht om de uitvoering van de bestelling geheel of gedeeltelijk op te schorten voor de duur van de overmacht. De Verkoper zal de Klant hiervan onmiddellijk op de hoogte brengen.

Indien de overmacht langer dan 90 dagen zonder onderbreking voortduurt, heeft elk van de partijen het recht om het contract eenzijdig op te zeggen, per aangetekende brief aan de andere partij. De reeds door de Verkoper verrichte diensten zullen niettemin naar evenredigheid aan de Klant worden gefactureerd.

 

11. Onafhankelijkheid van de bepalingen

Indien een of meer bepalingen van deze Algemene Verkoopvoorwaarden onwettig of nietig worden verklaard, blijven de overige bepalingen volledig van kracht.

De onwettigheid of de gehele of gedeeltelijke ongeldigheid van een bepaling van deze Algemene Verkoopvoorwaarden doet geen afbreuk aan de geldigheid en de toepassing van de andere bepalingen.

De Verkoper behoudt zich het recht voor om de onwettige of ongeldige bepaling te vervangen door een andere geldige bepaling met gelijk doel.

 

12. Toepasselijk recht en bevoegde rechtbank

Deze Algemene Verkoopvoorwaarden worden beheerst door het Belgische recht.

In geval van geschil en bij gebrek aan een minnelijke oplossing ervan zal het geschil worden voorgelegd aan de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement van de maatschappelijke zetel van de Verkoper.

Contactinformatie

©2005-2024 Filosofenfontein

✉️   info@filosofenfontein.be

Ondernemingsnummer: 0775.603.387

Bankgegevens:"FIFO Heverlee" 

KBC: BE11 7340 3906 5848

Volg ons op Sociale media

QR Code

Door je camera op deze code te houden krijg je het adres van deze website op je smartphone of tablet. Dan kan je de hele website bekijken.