Avondprogramma 2024-2025
Dinsdag 19 november 2024 om 20 uur in de zaal van Filosofenfontein
Herman De Dijn over “Het Rooms-katholicisme, een ongelooflijke godsdienst”
Het Rooms-katholicisme is niet primair een geloofsleer of een morele doctrine. Het is een godsdienst – en wel een “die je niet had kunnen raden” (C.S. Lewis). Het is een unieke, collectieve wijze van leven, een eredienst aan God en mens. Het gaat om een eeuwenoude erfenis vol prachtige en treffende verhalen, symbolen, riten, beelden, gebouwen, gezangen en gebeden. De Kerk van Rome is zowel het Mystieke Lichaam van Christus, als “een oudere vrouw met een duister verleden, die niettemin onweerstaanbaar is” (Willem Jan Otten). Vanuit een levenslange vertrouwdheid, maar toch vooral via wijsgerig-antropologisch inzicht, wil de auteur met dit boek bijdragen tot een herontdekking van die ongelooflijke godsdienst. Of men nu gelovig is of niet, het zou toch zonde zijn om van dergelijke schepping, van dergelijk totaalkunstwerk, niets of nauwelijks iets te verstaan. Tegelijk bevat dit boek een indringende filosofische kritiek op de modernistische interpretatie van het katholicisme, die de godsdienst tot een cerebraal geloof herleidt.
Herman De Dijn is emeritus hoogleraar aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Hij is een bekend filosoof en cultuurcriticus; auteur van talrijke cultuurfilosofische essays.
Dinsdag 17 december 2024 om 20 uur in de zaal van Filosofenfontein
Bernard de Cock Spiritualiteit in muziek - het Magnificat van J.S. Bach, BWV 243
Het Magnificat is het lied dat de zwangere Maria zingt tijdens haar bezoek aan haar eveneens zwangere nicht Elisabet. Lucas wil duidelijk maken dat onze redding van Godswege, waar Maria over zingt, zal gerealiseerd worden door degene die ze in haar schoot draagt. Daarom zei Luther over het Maginificat dat het de onvergelijkelijke samenvatting van ons geloof is. J.S. Bach heeft deze tekst muzikaal vereeuwigd. Zijn tegelijk uitbundige en innige muziek neemt ons mee in het spirituele elan van 'de wereld omgekeerd'.
Bernard de Cock is dominicaan en socius van de provinciaal. Hij doceerde aan het Lemmensinstituut te Leuven.
Dinsdag 25 maart 2025 om 20 uur in de zaal van Filosofenfontein
Katrien Cornette over “Kruisweg van de psychiatrie - vergrootglas voor eigen zinvragen”
Psychisch lijden wordt vaak onderschat in onze maatschappij. Het is bijwijlen heftig, te groot voor woorden. Dit wil zeggen: je kan er alleen over praten in gedeelde stilte. Of via het medium van de kunst. In de Zorggroep Sint-Kamillus te Bierbeek coördineerde de dienst Zinzorg het project om patiënten en zorgverleners de kruisweg te laten verbeelden, elk vanuit hun eigen affiniteit met één van de 15 staties (< afgeleid van het Latijn ‘stare’: stilstaan om een breder verband te zien). Dit resulteerde in een verrassend parcours, waarin zowel de diepgang van ieders verhaal als de link met het bijbels verhaal naar boven kwam. Wandelend door de tentoonstelling komt de bezoeker ook zichzelf tegen: zijn eigen vragen over begin en einde, over zin en onzin, hoop en wanhoop, eenzaamheid en verbinding. We staan stil bij de bijzondere kenmerken van deze vragen en de eigen aanpak die ze vergen. We verkennen ook de contouren van het antwoord dat hier vanuit de psychiatrie naar boven komt. Je gaat naar huis met een ruimere kijk op de hedendaagse psychiatrie, en met kapstokken om de belangrijkste levensvragen - die vaak onderhuids leven - onder woorden te brengen.
Katrien Cornette is dr. in de praktische theologie. Ze is werkzaam als pastor in de Zorggroep Sint-Kamillus Bierbeek.
Dinsdag 6 mei 2025 om 20 uur in de zaal van Filosofenfontein
Geert Moons over “Franz Kafka, een sterveling zoals u en ik”
100 jaar geleden overleed Franz Kafka. Wie was deze bijzondere man en uitzonderlijk schrijver? Een reis doorheen zijn leven aan de hand van citaten uit literair werk waaronder dagboeken en brieven. Met aandacht voor de sleutelmomenten maar ook voor minder belangrijke wetenswaardigheden, die vaak extra kleur en herkenbaarheid geven aan een persoonlijkheid. We zoemen o.a. in op de lichtheid en de humor in zijn werk, op de onderbelichte impact van zijn moeder op zijn psyche, en op de markante aandacht die hij heel zijn leven had voor zijn lichaam.
Geert Moons is kunsthistoricus met een grote begeestering voor de mens Kafka.
Deelnameprijs: 10,00 € per avond
Je kan inschrijven en betalen via de website van Filosofenfontein:
- Herman De Dijn over “Het Rooms-katholicisme, een ongelooflijke godsdienst”
- Bernard de Cock Spiritualiteit in muziek - het Magnificat van J.S. Bach, BWV 243
- Katrien Cornette over “Kruisweg van de psychiatrie - vergrootglas voor eigen zinvragen”
- Geert Moons over “Franz Kafka, een sterveling zoals u en ik”
Kon je niet vooraf inschrijven? Toch welkom. Betaling ter plaatse is mogelijk.
Filosofenfontein, Waverse baan 352, 3001 Heverlee, tel 016 40 73 40