• Voor de meest recente zondagsvieringen Klik hier

Kunst- en cultuurbeleving als toegangspoort tot spiritualiteit

Filosofenfontein is ook een plaats om te genieten: van de natuur, van de muziek, van de artistieke talenten en kunst-kennis van bezoekers. Vaak wordt in de zondagsvieringen verwezen naar hoe kunstenaars een thema uit de bijbel vertolken. Tot in de nieuwsbrief (e-Bubbels) en de zoomvieringen wordt kunst als medium gebruikt voor meditatie en gebed. Deze gaven stellen we graag ter beschikking van derden, als laagdrempelige activiteit voor de lokale gemeenschap.
 
psalm139.jpg

C.Rosier, Psalm 139

Het gaat niet om kunst en cultuur als consumptie of recreatie-activiteit (daarvoor bestaan voldoende initiatieven in het Leuvense), maar om een diversiteit van ingangen voor spiritualiteit: muziekavonden, zangstonden, vrije podia, film, leesclubs, tentoonstellingen ... Het gaat ook om actieve beleving van cultuur en ‘vieren van ons geloof’, met mensen uit de gemeenschap en vrienden, en om activiteiten die verbondenheid versterken.

 • De combinatie van gedichten van Kris Gelaude en muziek van Arnout Malfliet heeft ons een schat aan liederen opgeleverd die steeds meer ingang vinden in Vlaanderen en Nederland. We hebben dirigenten en organisten die ons de ziel uit ons lijf kunnen doen zingen. Af en toe doen we dat ook op verplaatsing (bv. in Leuven Centraal, in het psychiatrisch centrum Bierbeek, op Rerum Novarum …).
 • Het orgel heeft dankzij enkele orgelfreaks een tweede manuaal gekregen: een uitstekende investering, die niet alleen zal renderen voor de vieringen, maar ook voor de muzikale uitstraling van Filosofenfontein.
  01 orgel filosofenfontein

 

 • Er schuilt in en rond de gemeenschap nog heel wat ander talent. Af en toe worden in het huis of in de tuin kunstvoorwerpen tentoongesteld. En in de gemeenschap zijn er naast dichters, tekenaars en stand-up comedians ook kenners van kunstgeschiedenis, film en literatuur ... Zo ontstaan gelegenheden tot spirituele uitstraling, interreligieuze ontmoeting of gemeenschapsvorming: momenten waarop het schone en het goede (soms ook het zotte) elkaar versterken.

Enkele voorbeelden van recente activiteiten:

 • 10/10/2021: Inhuldiging van het vernieuwde orgel met concert, samenzang, uitleg over de nieuwe registers en receptie.(video)
 • 23/10/2021: Fototentoonstelling van Guido Rooseleer op het Fonteinfeest. 
 • 18/03/2022: Rondleiding kunsttentoonstelling 'Via Crucis' van Luciano Bassi in de Sint-Lambertuskerk te Heverlee.  
 • 02/05/2022: Actualiteitscafé 'Hoe kunst heelt achter tralies'  i.s.m. Art Without Bars.
 • 31/05/2022: Poëzie-avond 'De stille kracht van poëzie' met Kris Gelaude en violiste Katrijn Minten.
 • 17/09/2022: Concert Makam Duo en interreligieuze ontmoeting op het Fonteinfeest.
 • 16/10/2022: Cellosuites van J.S. Bach (deel 1), toegelicht en op viool vertolkt door Johan Van Hulle
 • 28/02/2023: Poëzieavond met Dirk De Schutter en muzikaal omlijsting door Remi Peeters en Johan Van Hulle
 • 22/10/2023: Cellosuites van J.S. Bach (deel 2), toegelicht en op viool vertolkt door Johan Van Hulle
 • 17/12/2023: Liednamiddag rond Huub Oosterhuis i.s.m. de koren van UP en A. Oomen

 

Contactpersoon: Ides Nicaise

Contactinformatie

©2005-2024 Filosofenfontein

✉️   info@filosofenfontein.be

Ondernemingsnummer: 0775.603.387

Bankgegevens:"FIFO Heverlee" 

KBC: BE11 7340 3906 5848

Volg ons op Sociale media

QR Code

Door je camera op deze code te houden krijg je het adres van deze website op je smartphone of tablet. Dan kan je de hele website bekijken.