Leuven klimaatrechtvaardig deel 1: fietsrally langs vier lokale initiatieven

Leuven klimaatrechtvaardig deel 1: fietsrally langs vier lokale initiatieven

Leuven wil tegen 2030 klimaatneutraal zijn. Maar ook klimaatrechtvaardig! Want wereldwijd zijn het de armsten die het meest lijden onder de klimaatverandering, terwijl de rijksten de grootste uitstoot van broeikasgassen veroorzaken. Het is dan ook logisch dat de rijksten de grootste inspanningen leveren en daarmee ook zorgen dat de kwetsbaarste groepen mee beschermd worden tegen de klimaatschade. Dat geldt op wereldschaal én op de Leuvense schaal. Het gaat ook àlle Leuvenaars aan, want zowel politici als bedrijfsleiders als huishoudens zijn onmisbaar in dit plaatje.

Met de inspiratie- en ontmoetingsmomenten ‘Leuven klimaatrechtvaardig’ willen we zoveel mogelijk Leuvenaars informeren en mobiliseren rond dit thema. De initiatiefnemers zijn de Wereldgroep van Filosofenfontein, Maakbaar Leuven, ’t Lampeke, Minder is Meer en SAAMO – met medewerking van Grootouders voor het Klimaat, KlimaatContact, School 2030, Oikos, Warm Alarm, UP en andere organisaties.  

  • Kinderwerking Fabota (buurtwerk ’t Lampeke) zet in op mobiliteit voor kinderen en volwassen met een fietsproject inclusief fietstaxi, duurzame infrastructuur met onder meer een samenwerking met ECoOB voor zonnepanelen en op acties rond biodiversiteit met een klein voedselbos. We gaan in op hoe een lokale organisatie verschil maakt, samen met mensen in armoede binnen een breed netwerk.
  • We bezoeken SAAMO bij Hal 5, waar buurtbewoners zich in de Buurtmoestuin ontpoppen tot ecologische groentekwekers, en waar de sociale kruidenier Solikoop ecologisch, gezond en goedkoop aan elkaar knoopt.
  • Minder is Meer ontvangt ons op een werf in Kessel-lo. Stel dat je eigenaar bent van een woning die ernstige gebreken vertoont en niet meer kan verkocht worden omdat hij een energie-slokop is. Bovendien heb je geen spaargeld en weet je niet hoe je eraan zou moeten beginnen. Dan moet je bij het sociaal renovatielab Minder is Meer zijn.
    Men neemt er je technische zorgen over, renoveert en isoleert je huis tegen een haalbare kost.
  • De Maakleerplek van Maakbaar Leuven (in de Molens van Orshoven) is een pionier in de circulaire economie. In deze ‘gerecycleerde’ maalderij krijgen nu ook elektrische toestellen een tweede leven, en je kan er zelf ook leren herstellen. De circulaire economie biedt werk aan mensen uit kansengroepen, maakt het leven goedkoper en spaart het milieu en het klimaat.

Vooraf inschrijven via knop hieronder is noodzakelijk. De plaats van vertrek wordt later aan deelnemers meegedeeld.

Evenement-informatie

Startdatum 12-10-2024 09:30
Einddatum evenement 12-10-2024 13:30
Max. deelnemers Onbeperkt
Ingeschreven 27

Wij accepteren geen inschrijvingen meer

Contactinformatie

©2005-2024 Filosofenfontein

✉️   info@filosofenfontein.be

Ondernemingsnummer: 0775.603.387

Bankgegevens:"FIFO Heverlee" 

KBC: BE11 7340 3906 5848

Volg ons op Sociale media

QR Code

Door je camera op deze code te houden krijg je het adres van deze website op je smartphone of tablet. Dan kan je de hele website bekijken.