- Bekijk en reageer op de Oproep tot vrede van Brussel van de Brusselse dominicanen
- Voor de meest recente zondagsvieringen Klik hier
Programma Wereldgroep 2023-2024
Filosofenfontein advocaat voor klimaat
Tijdens de zondagsviering van 2 juli 2023 en het daaropvolgende aperitief mondial lieten we de oproep van Paus Franciscus doorklinken om als gelovigen onze relatie met de aarde en het klimaat te herstellen, op gelijke voet met onze solidariteit met de armen. In de viering van 6 augustus stond de zorg voor de natuur en ecospiritualiteit centraal - eveneens met de encycliek Laudato Si van Franciscus als spirituele rode draad.
De Wereldgroep wil rond het thema klimaatrechtvaardigheid een trekkersrol opnemen, waar mogelijk samen met andere Leuvense partners. Ziehier alvast een concreet overzicht van voorbije maar ook komende activiteiten waarop jij uitgenodigd bent.
Fonteinfeest zaterdag 2/9/2023
- Tijdens de wandeling langs Heverleebos gaf Louis De Smet uitleg over het belang van biodiversiteit, onder andere voor het klimaat – en hoe men daaraan werkt in Heverleebos.
- Tijdens het aperitief werd één van de moeras-cipressen in het beschermd domein van Filosofenfontein symbolisch ingehuldigd als symbool van onze solidariteit met de paus, zijn encycliek Laudato Si en onze daadkracht voor een integrale ecologie. De moerascipres kan tot 45 m hoog worden en 1.000 jaar oud en is daarom zeer waardevol.
- Het buffet was even feestelijk zijn als andere jaren, maar met een speciaal aanbod van vegetarische schotels.
Wees advocaat voor het klimaat: zondag 10/9/2023
Na de viering, om 12u, werd een korte samenkomst van Heverleese actiegroepen (Vrienden van Heverleebos, Grootouders voor het Klimaat, Filosofenfontein, Buurtcomité ZotvanH e.a.) gehouden op het grasperk vóór Alma 3 (in het Arenbergpark), als opvolging van de ‘Klimaatzaak’.
Waar gaat het om? België komt zijn internationale klimaatbeloftes niet na. Vzw Klimaatzaak voert daarom, samen met tienduizenden burgers, een rechtszaak om de vier bevoegde Belgische overheden te dwingen tot maatregelen. In 2021, bij de start van de Klimaatzaak voor de rechtbank van eerste aanleg, kwamen in meer dan 100 gemeenten en steden burgers op straat als advocaat voor het klimaat. De actie was een groot succes en werd in nationale en lokale media opgepikt. Omdat de Belgische overheden ondanks het vonnis nog steeds hun engagementen niet nakomen stapt Klimaatzaak opnieuw naar de rechtbank om de noodzakelijke uitstootreducties bindend te laten opleggen. Op 10 september 2023 mobiliseerde Klimaatzaak, met jouw steun, opnieuw zoveel mogelijk sympathisanten en organisaties in het hele land om, net voor de start van de beroepszaak, onze stem luid te laten horen. Die dag zijn we allemaal advocaat voor het klimaat.
Inspiratienamiddag rond Klimaatrechtvaardigheid en Ecospiritualiteit: 23/9/2023 i.s.m. SPES
Dit event ging door van 15:00-19:00u in de ontmoetingsruimte van WZC Annuntiaten te Heverlee. De Wereldgroep van Filosofenfontein was één van de co-organisatoren. Op het programma:
- Opening van het ‘Voedselbos van de Hoop’
- receptie
- Film ‘The Letter’ (een prachtige en krachtige documentaire over een initiatief van Paus Franciscus met klimaatactivisten uit alle continenten)
- panelgesprek
Actualiteitscafé over ‘Voedsel en klimaatrechtvaardigheid’ op maandag 6/11/2023
Welk verband is er tussen ons voedingspatroon en klimaatverandering? Hoe kunnen we tegen 2050 de wereldbevolking voeden zonder ontsporing van het klimaat?
Zoals gewoonlijk ging dit actualiteitscafé door in het Wereldcafé op het Helleputteplein om 19.30u. Gastspreker Thibault Geerardijn, directeur van Rikolto.
Filmvoorstelling 'The Letter' op dinsdag 5/12/2023
Deze aangrijpende documentaire laat niemand koud. Hij gaat over de urgentie maar ook de kracht van de mensheid om de ecologische crisis te stoppen. Een kleine kern van mensen uit alle continenten, waaronder jongeren uit gebieden die het meest door de klimaatverandering getroffen worden, staat centraal in het verhaal. De film waarin ook enkele uitspraken van paus Franciscus over het milieu een prominente rol spelen, werd geproduceerd door het Academy Award-winnende Off the Fence-team (My Octopus Teacher), in samenwerking met de Laudato si'-beweging en de Dicasteries voor Communicatie en Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling.
Deze filmvoorstelling werd georganiseerd in samenwerking met de Universitaire Parochie, en vond plaats in het auditorium van de stadsbibliotheek 'De Tweebronnen', Diestsesstraat 49 te Leuven om 19.30u, met een voor- en nabespreking en glaasje achteraf.
Zaterdagvoormiddag 12/10/2024 9.30 – 13.30u: Fietsrally langs Leuvense klimaatprojecten
(in groepen van 15 personen – vóór 2 oktober HIER inschrijven. Plaats van vertrek wordt na inschrijving meegedeeld)
- Kinderwerking Fabota (van buurtwerk ’t Lampeke) zet in op mobiliteit voor kinderen en volwassenen met een fietsproject inclusief fietstaxi, duurzame infrastructuur met onder meer een samenwerking met ECoOB voor zonnepanelen en op acties rond biodiversiteit met een klein voedselbos. We gaan in op hoe een lokale organisatie verschil maakt, samen met mensen in armoede binnen een breed netwerk.
- We bezoeken SAAMO bij Hal 5, waar buurtbewoners zich in de Buurtmoestuin ontpoppen tot ecologische groentekwekers, en waar de sociale kruidenier Solikoop ecologisch, gezond en goedkoop aan elkaar knoopt.
- Minder is Meer ontvangt ons op een werf in Kessel-lo. Stel dat je eigenaar bent van
een woning die ernstige gebreken vertoont en niet meer kan verkocht worden omdat hij een energie-slokop is. Bovendien heb je geen spaargeld en weet je niet hoe je eraan zou moeten beginnen. Dan moet je bij het sociaal renovatielab Minder is Meer zijn.
Men neemt er je technische zorgen over, renoveert en isoleert je huis tegen een haalbare kost. - De Maakleerplek (in de Molens van Orshoven) is een pionier in de circulaire economie. In deze ‘gerecycleerde’ maalderij krijgen nu ook elektrische toestellen een tweede leven, en je kan er zelf ook leren herstellen. De circulaire economie biedt werk aan mensen
uit kansengroepen, maakt het leven goedkoper en spaart het milieu en het klimaat.
Zaterdagnamiddag 9/11/2024 14-19u ontmoetingsdag Leuven Klimaatrechtvaardig
in Campus Corso, Diestsestraat 253 – vóór 1 november HIER inschrijven.
Programma:
13.30 – 14.00 Welkom
14.00 – 14.45 Documentaire ‘Hoe de soja-industrie het Amazonewoud vernietigt’.
En hoe het Westerse consumptiepatroon daaraan bijdraagt, ten koste van inheemse volkeren.
15.00 -16.30 Wereldcafé ‘Iedereen klimaatrechtvaardig’
over wat elke Leuvenaar kan bijdragen aan een meer leefbare wereld voor allen
want technologie en politiek alleen gaan het probleem niet oplossen !
Met twee reeksen thematafels ingeleid door deskundigen en getuigen:
- Mobiliteit: hoe bestrijden we verkeersarmoede en maken we tegelijk onze mobiliteit klimaatvriendelijker?
- Wonen & energie: hoe maken we dure investeringen in isolatie en energiebesparing toegankelijk voor huurders en de laagste inkomens?
- Voeding: hoe wordt gezonde en klimaatvriendelijke voeding haalbaar voor iedereen?
- Financies: hoe dragen onze spaarcenten bij aan klimaatrechtvaardigheid in plaats van tomeloze groei?
- Onderwijs: wat doen Leuvense scholen, leerkrachten, leerlingen dat bijdraagt aan klimaatrechtvaardigheid?
- Collectieve actie: hoe bundelen Leuvenaars hun krachten in organisaties en collectieve actie om onze planeet meer leefbaar te maken?
- Extreme weersomstandigheden: welke haalbare en betaalbare middelen staan ter beschikking van gezinnen met een laag inkomen om er het hoofd aan te bieden?
- Eco-spiritualiteit: hoe verbinden we klimaatactie, sociaal engagement en levensbeschouwing?
16.30 – 17.00 Pauze
17.00 – 17.45 Panelgesprek met de (nieuwe) schepen(en) van duurzame ontwikkeling en/of gelijke kansen; Stefaan Saeys, directeur Technische Diensten KU Leuven; Erik Béatse, aanspreekpunt sociale rechtvaardigheid bij Leuven 2030; Karin Nelissen (coördinator Buurtwerk ‘t Lampeke) en Dirk Masquillier (directeur SAAMO Vlaams-Brabant)
moderator: Magali Minet
17.45 – 19.00 Netwerkmoment bij een glaasje
Tot slot nog twee concrete suggesties
- Ook als gezin of zelfs als individu kan je heel wat doen voor het klimaat: je voeding, je energieverbruik, je verplaatsingen, je consumptie, je spaargeld… het heeft allemaal meer invloed op het klimaat dan je misschien zou denken. Ecokerk biedt je daarvoor deze handige checklist
- Het appèl voor klimaatrechtvaardigheid raakt mensen zo diep dat het bij sommigen gevoelens van angst, machteloosheid of zelfs weerstand oproept. Het is daarom belangrijk om op een positieve, verbindende manier over dit thema te spreken. De vzw KlimaatContact organiseert daarom vormingsreeksen (6 sessies van telkens ongeveer 2 uren). Twee van onze leden hebben reeds een cyclus in Leuven gevolgd. Warm aanbevolen!