Boekbespreking: Hoe maak je een stadsklooster? - Tim Brys
door Sabine Van Huffel
verschenen in de e-Bubbels van 11/04/2025
Wie denkt dat de Kerk geen toekomst meer heeft, moet dit boek beslist lezen! “Er is zeker toekomst, maar die zal niet te zoeken zijn in de parochie, de eerbiedwaardige instelling die het duizend jaar heeft uitgehouden. De toekomst ligt in nieuwe, vitale christelijke gemeenschappen van allerlei aard. Tim Brys toont met zijn initiatief van christelijke co-housing één van de opties van de toekomst”, zo commentarieert Hans Geybels dit boek op de achterflap.
Het boek beschrijft de fascinerende zoektocht van Tim Brys, opgegroeid in een Vlaams evangelisch-protestants gezin, hoe hij een tijdje kerkloos was na sluiting van zijn kerk en dan opnieuw het geloof herontdekte, vooral door toedoen van zijn vrouw. Geraakt door Jezus gaat hij op zoek naar wegen om Hem te volgen, soms radicaal. Zijn zoektocht voert hem langs de Argentijnse Andes, een gebed met de sjeiks in Libanon, exorcisme en obsessief-compulsieve angsten, geloofscrisissen en genezingsmirakels.
In Tertio nr.7, maart 2025, p.56, getuigt Tim als volgt: “Toen ik een meisje leerde kennen, ging zij nog naar de kerk. Voor haar wou ik wel opnieuw soms kerkgaan en in de Bijbel lezen. Godzijdank heeft Onze-Lieve-Heer genade voor mensen met onzuivere motieven. De schellen vielen van mijn ogen: het was alsof ik de Bijbel voor het eerst las. Jezus’ Bergrede vond ik ethisch revolutionair, ongeëvenaard goed. In de Handelingen ontdekte ik het geestverruimende verslag van een gepassioneerd missionair en miraculeus avontuur. Ik begon op slag vluchtelingen te helpen, daklozen thuis te ontvangen en anderen over Jezus te vertellen. Op reis in de Argentijnse Andes begon ik te experimenteren met geestelijke disciplines: gebed, stilte, biecht, aanbidding.”
In het boek gaat Tim op zoek naar een nieuwe vorm van monastiek verenigbaar met onze hedendaagse samenleving. Om zich daarvoor te inspireren, bestudeert hij vooreerst de traditionele monastiek, hoe het kloosterwezen is ontstaan en evolueerde doorheen de geschiedenis. Zo beschrijft hij inspirerende en soms excentrieke figuren zoals Simeon de pilaarheilige, Antonius de woestijnvader en de Heilige Franciscus. Gewapend met die kennis kan hij in een volgend hoofdstuk de nieuwe monastiek beschrijven.
Tim doctoreerde in 2016 aan de VUB in artificiële intelligentie (een expertise die ik met hem deel) en trok nadien naar Libanon met zijn gezin om daar te werken met vluchtelingen en aan vredesprojecten. Toen hij daar ongeveer 5 jaar verbleef, nodigde zijn Belgische vriend hem uit om in Brussel een stadsklooster op te starten. In Tertio nr.7, maart 2025, p.56, getuigt Tim als volgt: “Wanneer enkele jaren later een Belgische vriend vertelde dat hij en andere kennissen ‘een stadsklooster’ wilden opstarten in Brussel, herkende ik daarin de kans om verschillende stromingen van mijn leven samen te brengen: de aandacht voor geestelijke disciplines, de gastvrijheid en dienstbaarheid voor de allerzwaksten, het gemeenschapsleven. Het zou weliswaar een ‘nieuw-monastiek’ klooster worden, met ruimte voor gehuwden en kinderen, een regel aangepast aan het leven van werkende mensen en geen eeuwige of radicale geloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid. Maar wel diep geïnspireerd door de traditionele monastiek, want de bedoeling is om samen te leven, samen te bidden en samen te dienen.”
Deze uitnodiging en de vraag wat een persoonlijk geloof vandaag kan betekenen, leidde hem en zijn gezin uiteindelijk terug naar Brussel. Daar is hij en zijn vriendengroep nu koortsachtig op zoek naar een geschikte locatie zodat zijn droom en verlangen om een modern klooster voor gewone mensen te stichten realiteit mag worden.
Tim heeft een heel vlotte pen, het boek leest heel vlot. Als ik lees hoe Tim Christus poogt na te volgen en wat hij op zijn 38 jaar reeds allemaal realiseerde, voel ik me klein. Het boek geeft mij nieuwe hoop dat de jeugd op eigen benen nieuwe wegen van kerk-zijn vindt en bewandelt. De Geest inspireert en waait waar Hij wil!
Een inspirerend boek en echte aanrader.
Uitgeverij Otheo maart 2025
ISBN: 9789085287940
P.S. Ik had het geluk om op donderdag 3 april 2025 panellid te zijn op een denkavond rond ‘AI & Geloven’ in Gent waar Tim Brys de avond inleidde met een lezing en hierna ook kort zijn boek voorstelde. Er waren 100 aanwezigen, jong en oud. In zijn voordracht gaf Tim een overzicht van AI met de opportuniteiten en de gevaren, en hij plaatste het ook in zijn eigen verhaal. In het debat werd sterk ingegaan op AI, chatgpt, hoe het gaat evolueren, wat de gevaren zijn ... maar zeker ook hoe je daarmee omgaat als gelovige en hoe God zich verhoudt tot AI. Kortom, een boeiende avond waarin ik kon delen hoe mijn christelijk geloof mijn omgang met mijn AI-expertise beïnvloedde.