------
 
Welkom
------
Liturgie
------
Vorming
------
Historiek
------
Archief
------
Kalender
------




7 november 2004 - 32e zondag in het jaar

Thema van de nevendienst : De hemel

Lezingen (liturgie) : Lucas 20, 27-38; verhaal van de vrouw die achtereenvolgens met 7 broers trouwde

SAMENVATTING :

We denken na over de hemel; wat is de hemel, hoe moeten wij ons de hemel voorstellen ? Wat moeten wij doen om “in de hemel te geraken”.  Bestaat de hemel op aarde, en wat kunnen wij doen om daaraan mee te helpen.  

KRUISTEKEN :

VERWELKOMING :

Periode van Herfst Allerheiligen, Allerzielen; Wij herdenken onze doden, voelen ons met hen verbonden.  Bezochten het kerkhof … Wij geloven in het leven na de dood.  Waar zijn onze overledenen nu ?  We geloven dat ze in de hemel zijn.  Hoe kunnen we dat voorstellen ?

EVANGELIE (tekst uit “Waar woont God ? en 100 andere geloofsvragen)  :  

Hoe moet ik mij de hemel voorstellen ? 
Niemand kan je dat vertellen ! Want nog nooit is er iemand teruggekeerd om te zeggen wat hij of zij gezien  heeft.  Weten we er dan niets over ? Toch wel ! In het evangelie spreekt Jezus vaak over de hemel.  Hij noemt dat dan wel “het koninkrijk van God” of “het rijk der hemelen”, maar eigenlijk komt dat op hetzelfde neer. 

Neem nu de zaligsprekingen  in het vijfde hoofdstuk van Matteus.  Jezus prijst daarin onder anderen de armen en de barmhartigen gelukkig, omdat Hij er zeker van is dat zij later in de hemel zullen komen.  “Wie zuiver is van hart, zal op dat moment God zien” zegt Jezus .  En wie nu treurt en verdrietig is, zal dan door God getroost worden.

En dat voor Jezus de hemel heel belangrijk is, blijkt iets verderop in het evangelie.  Hij vertelt dat de hemel lijkt op een schat, verborgen in een akker.  Op het moment dat iemand die schat vindt, verkoopt hij alles wat hij heeft, om die akker te kunnen kopen.  Zou jij dat ook doen ?

Uitwerking en bespreking met de kinderen

Wat is de hemel ? Is de hemel een plaats ? Waar is de hemel ? Hoe stellen we ons de hemel voor ? Is de hemel iets voor later of ook al voor nu.
Bestaat de hemel op aarde, hoe kunnen we hier wat aan werken ?

Wat zegt Jezus over de hemel ?


De hemel is daar waar wij God ontmoeten  en bij Hem zijn. Dit gebeurt overal waar wij liefde, vreugde en geluk schenken en ervaren, bv thuis, in het gezin, … De hemel, het laatste en volkomen geluk, is er nog niet helemaal.  Maar wij kunnen  de hemel al een beetje laten open gaan.
 
Kunnen we een wegenkaart tekenen, of wegwijzers om dichter bij de hemel te geraken .

Wat de kinderen zoal vermeldden : goed doen, elkaar verdragen, bidden, delen, respect, niet oordelen, luisteren naar elkaar, helpen.

ACTIVITEIT MET DE KINDEREN :

Op een grote landkaart tekenen we de “wegen” naar de hemel; deze landkaart wordt bij de offerstoet aan het altaardoek gehangen

Op “wolkjes” schrijft elk kind een “intentie”, hoe hij/zij zal meewerken aan een hemel op aard

Kinderen zingen samen het onze vader, rond het altaar; daarna, brengen de kinderen de vredeswens naar alle mensen en delen zij hun wolkje met iemand “onbekend” in de kerk.

SAMENVATTING NA DE COMMUNIE :  

Vandaag hebben we in de nevendienst nagedacht over de hemel.  We vroegen ons af hoe we ons de hemel moeten voorstellen, of de hemel een plaats is, iets voor later of voor nu, of de hemel op aarde bestaat ? We dachten na over hoe we nu reeds kunnen meewerken aan de hemel (hier op aarde).  De kinderen hebben dit neergeschreven op wolkjes (uitgedeeld in de kerk) en we hebben een routeplanner gemaakt met wegen die (vanuit FF) leiden naar de hemel.

REKWISIETEN :
Wolkjes uitgeprint op papier, waar de kinderen hun intenties kunnen uitschrijven
Schatkaart (formaat A3) - Scharen – stylos – kleurpotloden 


BRONNEN
Al de dagen van ons leven - Averbode
Huppelhoek 775 – Kerk & Leven – 3 november 2004
“Waar woont God ? en 100 andere geloofsvragen - Averbode
 

------