Fietsrally rond Leuvense klimaatrechtvaardige initiatieven
54 deelnemers fietsten in drie groepen beurtelings naar vier Leuvense initiatieven die concreet gestalte geven aan klimaatrechtvaardigheid: niet alleen door mensen met een laag inkomen te laten 'mee profiteren' van klimaatvriendelijke investeringen, maar ook door hen actief daaraan te laten bijdragen.
- Kinderwerking Fabota (buurtwerk ’t Lampeke) zet onder andere in op mobiliteit voor kinderen en volwassen met een fietsproject: kinderen kunnen fietsjes lenen en op het binnenplein van Fabota veilig leren fietsen. Voor volwassenen is er een fiets-leasingproject: het gaat bijvoorbeeld om poetsvrouwen die tijdens de werkuren heel wat kilometers op verplaatsing moeten gaan. Zij huren een fiets die na een aantal jaren hun eigendom wordt. Er is ook een centrale hersteldienst en een fietstaxi voor mensen met beperkte mobiliteit. Daarnaast werkt Fabota samen met ECoOB voor zonnepanelen en heeft het een klein voedselbos gekweekt waarin de kinderen ook kunnen stoeien.
- We bezochten SAAMO bij Hal 5, waar de sociale kruidenier Solikoop ecologisch, gezond en goedkoop aan elkaar knoopt. Solikoop heeft intussen meerdere verkooppunten in Leuven waar ‘sociale klanten’ een korting krijgen terwijl ‘solidaire klanten’ er ook hun gading vinden in klimaatvriendelijke bio-producten. Stigmatisering bestaat er niet omdat iedereen hetzelfde plastic klantenkaartje heeft, alleen de magneetstrip kent het onderscheid tussen soorten klanten. Verschillende leveranciers (waaronder vooral een Delhaize) leveren goedkope of soms gratis producten.
- Minder is Meer ontvangt ons op een werf in Kessel-lo: in het huisje is slechts één petroleumkacheltje aanwezig en moet haast alles vernieuwd worden. Stel dat je zo'n eigenaar bent van een woning die ernstige gebreken vertoont en niet meer kan verkocht worden omdat hij een energie-slokop is. Bovendien heb je nauwelijks spaargeld en weet je niet hoe je eraan zou moeten beginnen. Dan moet je bij het sociaal renovatielab Minder is Meer zijn.
Men neemt er je technische zorgen over, renoveert en isoleert je huis tegen een haalbare kost. - De Maakleerplek van Maakbaar Leuven (in de Molens van Orshoven) is een pionier in de circulaire economie, gespecialiseerd in de herstelling van textiel en electro (beginnend met stofzuigers). In deze ‘gerecycleerde’ maalderij krijgen nu ook elektrische toestellen een tweede leven, en je kan er zelf ook leren herstellen. De circulaire economie biedt werk aan mensen uit kansengroepen, maakt het leven goedkoper en spaart het milieu en het klimaat.