------
Welkom
------
Liturgie
------
Vorming
------
Historiek
------
Archief
------
Kalender
------
Omwille van COVID-19 gaan de sessies door op video, met voorafgaande inschrijving en betaling

Avondprogramma Filosofenfontein 2020-2021


Dinsdag 20 april 2021 - zoomsessie 20u – 22u

(Meer informatie volgt binnen enkele dagen)


 
dinsdag 23 maart 2021 zoomsessie 20u – 22u
Emilio Platti O.P. (KU Leuven. Ideo Caďro) over “De Koran herontdekt”.

"In juni 2018 bezocht ik met Syrische vrienden in Tourcoing een merkwaardige expositie over Oosterse christenen. Ik herinner mij nog steeds hun reactie bij het zien van een mozaďek van rond de jaren 532, opgegraven in Jordanië, met een Syrisch woord rechts, maar een voor hen duidelijk Arabische woord Salâm links. Zij riepen het bijna uit: salâm, (salut, heil)... Is dat niet islamitisch? Zijn we daarmee echter niet jaren vóór Muhammad’s geboorte? En het is ongelooflijk klaar leesbaar voor Arabieren! Daarmee werd ik door één oud woord gestort in de vele vragen die nu de laatste twintig jaar omtrent Islam en de Koran werden onderzocht. We hebben sindsdien daarover heel wat vooruitgang gemaakt. Één van de vragen betreft de chronologie van de koranische tekst, die zonder twijfel een duidelijke evolutie van de inhoud van de Koran laat zien. En er is daarbij de versplinterde religieuze achtergrond van de kernlanden van het oude Midden-Oosten, met hun invloed op de Koran: polytheďsme, jodendom, vele vormen van christendom... Er zijn ook vragen betreffende de oudste handschriften van de Koran, in het zgn. Higâzî schrift, waaruit ik duidelijke opvattingen over Muhammad afleid..."     

Emilio Platti O.P. is dominicaan, en woont in het klooster van Leuven. Hij heeft een academische carričre in de studie van de Islam aan de KULeuven en in Cairo.


dinsdag 23 februari 2021 zoomsessie 20u – 22u
De encycliek ‘Fratelli tutti’ toegelicht door prof. Ellen Van Stichel

De aanvang van de vastentijd is een goede aanleiding om te reflecteren over het thema dat Broederlijk Delen dit jaar aanreikt: ‘System (ex) change’. Sociaaleconomische structuren dienen te wijzigen. De voortdurende pandemie noopt ons ook om niet zomaar terug te keren naar het ‘oude normaal’.
Dit is ook het uitgangspunt van de recente encycliek ‘Fratelli tutti’ (2 oktober 2020) van paus Franciscus (1).

Prof. Van Stichel doceert aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen en is verantwoordelijk voor het Centrum voor de Studie van het Katholiek Sociaal Denken
Zij publiceerde o.m. ‘Uit liefde voor rechtvaardigheid’ (2016) en samen met Hans Geybels ‘Weerbarstig geloof’(2018). Zij wordt regelmatig gevraagd om over ‘Fratelli tutti’ te spreken.

Zoals gewoonlijk is er na de uiteenzetting tijd - via de Chat-functie- om vragen te stellen.

(1) in Nederlandse vertaling sinds 15 december 2020 bij Halewijn en op internetInschrijven en betalen

Inschrijven en betalen gebeurt in twee stappen:
1.    U kan zich inschrijven door te klikken op deze link. Daar geeft U uw naam en uw mail adres op, en als u alleen of met twee deelneemt. De inschrijving is compleet nadat U op de knop “Verzenden” hebt gedrukt. U ontvangt een mail ter bevestiging. Uw opgegeven mail adres wordt gebruikt on de link van de sessie te sturen.

2.    Uw inschrijving wordt definitief na betaling, ten laatste de vrijdag vóór de lezing, van 5 euro op rekening BE11 7340 3906 5848 van "FIFO Heverlee" met vermelding van “Avondprogramma Filosofenfontein” en uw naam.

3.    U ontvangt enkele dagen voor de sessie op uw opgegeven mailadres de zoom-link om deel te nemen aan de online avond.Alle avonden gaan door in:
Filosofenfontein
Waverse baan 352
3001 Heverlee
Tel. 016 407340
Contactpersoon: Marcel Braekers – marcel.braekers@telenet.be

------