------
Welkom
------
Liturgie
------
Vorming
------
Historiek
------
Archief
------
Kalender
Share-project
------




12 januari 2014 – 1e zondag –

Voor altijd Gods beminde kind (Matteüs 3, 13-17)

Frank Cuypers

Lied 524: “Om te beginnen”

Goedemorgen en hartelijk welkom.
Vorige zondag liet Jezus zich kennen aan de Wijzen uit het Oosten. Vandaag gaat de hemel open, en krijgen wij allen te horen 'Dit is de welbeminde, in wie Ik mijn behagen heb gesteld’. Wij weten ons samen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest.

Als thema voor de viering heb ik gekozen voor “voor altijd Gods beminde kind”.
Voor altijd Gods beminde kind. Zo willen wij ook onze kapelgenote Janine gedenken, die vorige dinsdag is overleden en voor wie wij vandaag speciaal bidden.

Na de viering van Kris vorige week sluiten we de Kersttijd nu volledig af. In de liturgie vieren we vandaag de eerste zondag van het kerkelijk jaar. Ook in de maatschappij zien we dat alles herbegint. Vele organisaties houden hun nieuwjaarsrecepties. Wees gerust, ik zal niet vragen de zaal te helpen klaar zetten. Ik wil wel al graag verwijzen naar het aperitif mondial van de wereldgroep na de viering.

Op 25 mei van dit jaar zijn er verkiezingen. We zullen vanaf niet meer gerust gelaten worden, en alle partijen zullen proberen ons te overtuigen van hun programm’s, standpunten en aanpak. We kunnen eindelijk kiezen voor verandering. Want dat beloven ze allemaal.

Ook in het evangelie van vandaag worden er keuzes gemaakt. Jezus kiest voor het doopsel door Johannes. Meteen liggen zijn zending en zijn weg vast.
Maar we horen vandaag ook een blijde boodschap bij uitstek: wij zijn kinderen van God. En, eens kind, altijd kind. Vandaag gaat het niet vooral over wat wij in het dagelijks leven te doen hebben, gestuurd vanuit de zondagspreek. Vandaag gaat het over hoe wij door ons doopsel, voor altijd kinderen van God zijn, en vanuit dat vertrouwen mogen leven.
Laten wij hier tot rust komen en samen bidden. Wij zingen ons vertrouwen in God uit: Heer Jezus, koning en gezalfde Gods, met het lied 112.

Lied 112: “Heer Jezus, koning en gezalfde Gods”

Openingsgebed:

Eeuwige God
Gij komt ons bestaan verlichten en verrijken
In Jezus, uw beminde zoon,
Een mens naar uw hart
Een profetisch voorbeeld voor ons allen.

Schenk ons uw Geest
Zoals Gij deed op de dag van Zijn doop
Opdat ook wij kiezen voor een weg van bevrijding,
Voorbij alle vooroordelen en principes
En opdat wij zouden kiezen ten voordele van
het leven en lijden van concrete mensen.

Inleiding tot lezingen en evangelie

Wij vieren vandaag het doopsel van Jezus. De kersttijd is afgesloten. Jezus is al volwassen, en begint aan zijn openbaar leven. Hij stapt naar voor en zet ons op een nieuw spoor. Een spoor van verandering. Jezus kiest. Uit het brede aanbod van profeten allerhande kiest Jezus ervoor om gedoopt te worden door Johannes, en volgt Hij Johannes’ bekeringsoproep. Hij stapt naar voor om zijn volk en alle volgende generaties op een nieuw spoor te zetten. Jezus toont de noodzaak om zich te bekeren en terug te keren naar de God van het leven. Hij plaatst zich daarmee in een keten van bekeringen, die met Johannes op gang was gekomen.

Maar we luisteren eerst naar Jesaja. De lezing uit Jesaja is belangrijk. Zij geeft mee historische omkadering aan de evangelielezing, en hielp de omstaanders aan de Jordaan begrijpen wat er aan de hand was. Zij kenden hun geschiedenis, en herkenden in het gebeuren en de stem uit de wolk, wat 800 jaar eerder door de profeet Jesaja al verkondigd was. Dat was belangrijk omdat het feit dat Jezus zich door Johannes wou laten dopen niet vanzelfsprekend was, en nogal wat ophef veroorzaakte. Misschien niet direct bij de mensen van toen, maar zeker bij de eerste christenen wat later.

Maar de tekst van Jesaja is ook nog voor iets anders belangrijk. Met het doopsel van Jezus ligt ook meteen vast welk type zending Hij aanvat. Waar Johannes voor een harde en meer directe stijl koos, houdt de zending van Jezus geen opstand of politieke revolutie in, maar is het een zending met een liefdevolle en bevrijdende boodschap. Jezus toont dat het Rijk Gods voor Hem belangrijker was dan zijn persoon. Hij dompelt zijn leven onder in Gods liefde, maar ook in Gods heerschappij. Jezus aanvaardt de zending van God. Hij doet alleen maar wat God vraagt en zal zich volledig laten leiden.
Jezus gaat zijn weg in de zekerheid dat Hij, wat er ook gebeurt, altijd in Gods liefde zal blijven.
Jezus is Gods zoon; dat horen we uit de wolk vandaag. Dat horen we ook bij de gedaanteverandering op de berg, en op goede vrijdag uit de woorden van de honderdman. Er zit een rechte lijn in de evangelielezingen. Maar luisteren we nu eerst naar Jesaja.

Lezing uit Jesaja

1 Hier is mijn dienaar, hem zal ik steunen, hij is mijn uitverkorene, in hem vind ik vreugde, ik heb hem met mijn geest vervuld. Hij zal alle volken het recht doen kennen. 2 Hij schreeuwt niet, hij verheft zijn stem niet, hij roept niet luidkeels in het openbaar; 3 het geknakte riet breekt hij niet af, de kwijnende vlam zal hij niet doven. Het recht zal hij zuiver doen kennen. 4 Ongebroken en vol vuur zal hij het recht op aarde vestigen; de eilanden zien naar zijn onderricht uit.(...)
6 In gerechtigheid heb ik, de HEER, jou geroepen. Ik zal je bij de hand nemen en je behoeden, ik neem je in dienst voor mijn verbond met de mensen en maak je tot een licht voor alle volken, 7 om blinden de ogen te openen, om gevangenen te bevrijden uit de kerker, wie in het duister zitten uit de gevangenis.

Lied 537: “Zingt van de vader”

Evangelietekst Matteüs, 3, 13 – 17:

Toen kwam Jezus vanuit Galilea naar de Jordaan om door Johannes gedoopt te worden. Maar Johannes probeerde hem tegen te houden met de woorden: ‘Ik zou door u gedoopt moeten worden, en dan komt u naar mij?’ Jezus antwoordde: ‘Laat het nu maar gebeuren, want het is goed dat we op deze manier Gods gerechtigheid vervullen.’ Toen stemde Johannes ermee in. Zodra Jezus gedoopt was en uit het water omhoogkwam, opende de hemel zich voor hem en zag hij hoe de Geest van God als een duif op hem neerdaalde. En uit de hemel klonk een stem: ‘Dit is mijn geliefde Zoon, in hem vind ik vreugde.

Homilie

Kiezen voor de doop door Johannes
Jezus begint vandaag aan zijn openbaar leven, met zijn doopsel door Johannes. In het doopsel krijgt hij ook zijn zending mee. Hij krijgt zijn zending mee vanuit Gods woord, en vanuit de hele context van het verhaal waarbinnen de gemeenschap reikhalzend uitgekeken werd naar de nieuwe Messias. Naar verandering.

Jezus is geboren om ons te redden, om ons tot God te brengen, om ons te laten beseffen dat ook wij Gods beminde kinderen zijn. De zending van Jezus is om mensen bij God te brengen. Alle keuzes die Jezus verder zal maken, vinden hierin hun oorsprong.
Op dezelfde manier houdt ons doopsel maatschappij keuzes in. Als kind werden wij – de meesten onder ons onbewust – mee een schakel van een keten. Het is goed om, tijdens de hernieuwing van onze doopbeloften, en dan bewust, stil te staan bij en verder te zoeken naar de maatschappijkeuzes die in ons doopsel vervat zitten. Bij deze keuzes kan je denken aan inzet voor hen die het moeilijk hebben in onze maatschappij. Of om verder te gaan met het beeld van Jezus die afdaalt naar de rivier en zich laat onderdompelen: als we als christen onze doopselbeloften ernstig nemen, is het om eveneens af te dalen naar de minste mens. Om ons bij tijd en wijle te laten onderdompelen in het menselijk lijden. Dat van anderen en van onszelf. We zouden dit de plichten van de gedoopte kunnen noemen.

Kind van God
Maar wij hebben als gedoopte ook, en misschien zelfs vooral, rechten. Het doopselverhaal van Christus is het oerverhaal van mijn eigen doopsel. In de doop van Christus zit de existentiële zin van mijn eigen doopsel geworteld. Voortaan een leven in Christus, als zijn veelgeliefde kind.

Wat over Jezus gezegd wordt bij zijn doopsel, en herhaald op de berg Tabor, namelijk “het geheel van God te zijn”, wordt ook over mij en mijn kind-zijn van God gezegd. En: “eens kind van God, altijd kind van God”.
Tijdens zijn leven wilde Jezus ook telkens deze boodschap overbrengen. Denken wij maar aan het evangelieverhaal met Zacheus, de tollenaar. Jezus wil graag bij Zacheus te gast zijn, want “ook hij is een zoon van Abraham”. Of denken wij aan het verhaal van de verloren zoon, waar de vader uitroept : “we konden toch niet anders dan feestvieren en blij zijn, want deze zoon was dood en is weer tot leven gekomen. Hij was verloren en is teruggevonden”. Bij alles wat er gebeurde, bleven zij kind van God.

En kijken wij misschien maar eens om ons heen – in familie- of kennissenkring: hoe snel schieten ons situaties te binnen waar bovenal speelt : eens kind, altijd kind. En als mensen zich zo al om elkaar bekommeren, hoeveel te meer dan God.
Ik vind dit zo prachtig verwoord in psalm 139: “Had ik vleugels van morgenrood, vloog ik over de verste zeeën, ook daar Gij, uw hand, uw rechterhand die mij vasthoudt”.
De zending van Jezus is om mensen bij God te brengen. Wij kunnen Jezus vandaag navolgen in onze aandacht naar de anderen. Hiermee vandaag aanvangen is het rijk van God realiseren.

Lied 719: “Psalm 139: "Had ik vleugels van morgenrood”

Offerande: muziek : "Ihr seid die Gesegneten des Herrn"
                                (Cantate "Der Herr denket an uns" - BWV 196)
Lied 142: “Oergebaar”

Groot dankgebed: Het Rijk alleen – S. De Vries – p221

U zegenen wij, God!
U danken wij met hart en mond en handen
om het geheimnis dat Gij onthuld hebt,
dat Gij getoonzet hebt in deze mens:
Hij, Christus, die het beeld is van wie Gij zijt,
Hij, geboren eersteling van uw hele schepping!
In Hem zien wij hoe Gij óns ziet.
In Hem zien wij als volmaakten,
gevolmachtigd tot de liefde.

Daarom brengen wij in woord en werk
U dank door Hem,
En mét zovelen die van deze liefde leefden,
en met wie nog vandaag de hoop bewaren
zegenen ook wij uw grote Naam:
       (Keervers 134 – Laudate omnes gentes)

U zegenen wij om Jezus, uw Zoon,
die de bron werd van ons leven,
die ons thuisbracht bij uw volk,
die uw liefde met ons deelde,
een nieuw onderdak van vrede,
Hij heeft ons bij U geborgen,
ons de mantel van zijn leven
als de toekomst aangedaan:

Die in de nacht (...-
     (Keervers 134 – Laudate omnes gentes)

Die ons aanraakt met uw Adem,
ons aaneensmeedt tot één lichaam!
Komt uw Zoon in ons tot leven,
- wij zijn lichaam, Hij het hoofd -
als een vindplaats van de vrede,
als een levend huis van liefde!
Dat wij recht doen aan uw mensen,
samen leven als uw schepping.
Gun ons hier de goede vruchten,
smakend naar wat komen zal!
      (Keervers 134 – Laudate omnes gentes

Onze Vader + vredeswens
Communie – muziek (Vivaldi – Gloria RV589 – Domine Deus
Communielied: 529: "Hoort hoe God met mensen omgaat"

Gebed

God, wij herinneren ons hoe Gij uw zoon
bij de Jordaan uw liefde hebt toegezegd
en hem uw Geest geschonken hebt
en bevestigd in zijn zending. Hij is uit uw hart,
uw woord van trouw aan ons.
Neem ook ons ter harte
dat wij voor altijd van u mogen zijn.

Aankondigingen en zegen

Met dank aan de Emmaüsgroep – Leuven.
Andere Bronnen: Archief Filosofenfontein, www.preekvandeweek.be, www.dominicanen.be
------